Oplichters slaan toe met phishing-sms - 112Vandaag

112Vandaag

Binnenland

Oplichters slaan toe met phishing-sms

Naast phishing-mails en valse betaalverzoeken, slaan gehaaide oplichters tegenwoordig ook toe met phishing-sms’en. Een bedrijf in het Friese plaatsje Balk werd met deze truc voor bijna 9000,- euro bestolen.

Een medewerker van het bedrijf ontving in augustus 2018 zo’n sms. In het bericht werd aangegeven dat er een nieuwe betaalpas aangevraagd moest worden. Bij het doorklikken op de link, kwam de medewerker terecht op een scherm dat exact leek op een échte Rabobank-inlogpagina.

Gegevens naar criminelen
De bezochte site was echter in handen van criminelen, die door het bedrog toegang kregen tot de rekening. Kort daarna werden er duizenden euro’s van de rekening afgeschreven.

Bewakingsbeelden fraudeurs
Nadat het bedrag eerst was overgemaakt naar een andere rekening, werd zo’n 5000 euro direct opgenomen bij casino’s in Halfweg en Lelystad.

Er zijn gelukkig bewakingsbeelden van de pinners, met name twee verdachten in Lelystad zijn goed te zien.

Bij geldautomaten in Amsterdam werden van de betrokken rekening bedragen af gehaald, zoals door de man op de foto

en ook deze verdachte is vastgelegd toen hij geld pinde dat niet van hem is. Herkent u een of meer van de mannen, bel 0800-6070 of geef uw tip anoniem door op 0800-7000.

Herkennen van phishing-trucs
Weten hoe u dergelijke fraude kunt herkennen? Op Fraudehelpdesk leest u er alles over. Ook AVROTROS Opgelicht besteedt geregeld aandacht aan valse e-mails en phishing.

To Top