112Vandaag

Noord-Holland

FIOD arresteert drie verdachten van terrorismefinanciering

FIOD

De FIOD heeft afgelopen dinsdag drie verdachten van terrorismefinanciering aangehouden. Het gaat om twee broers van 35 en 36 jaar oud uit Utrecht en een 40-jarige vrouw uit Alphen aan den Rijn. De twee broers zullen vandaag voorgeleid worden aan de rechter-commissaris van de rechtbank Rotterdam.

De twee broers hebben twee andere broers die vermoedelijk zijn uitgereisd om zich aan te sluiten bij de terroristische organisatie IS in Irak en Syrië. De aangehouden vrouw is de voormalig partner van een vijfde broer, die ook was uitgereisd maar in december 2016 is teruggekeerd. De teruggekeerde broer is door de rechtbank in Rotterdam veroordeeldvoor deelname aan een organisatie die als oogmerk het plegen van terroristische misdrijven heeft. Hij zit inmiddels vast. Het vermoeden is dat de drie verdachten vanuit Nederland geld hebben gezonden aan hun broers, dan wel aan haar voormalige partner, terwijl die op de nationale sanctielijst terrorisme stonden. Het gaat in totaal om enkele duizenden euro’s. Het onderzoek is gestart naar aanleiding van meldingen van ongebruikelijke transacties door de FIU. De FIOD doorzocht de drie woningen van de verdachten in Utrecht en Alphen aan de Rijn. Er is administratie in beslag genomen en in de woning van één van de twee broers is een vuurwapen met munitie aangetroffen.

Tientallen onderzoeken naar financiering uitreizigers
De FIOD doet onder leiding van het Functioneel Parket, behalve dit onderzoek, diverse onderzoeken naar financiering van uitreizigers. Deze onderzoeken zijn onder andere gestart naar aanleiding van FIU-meldingen. Er zijn tot op heden tientallen personen als verdachte aangemerkt. Zij maakten allen in de periode van 2013 tot en met 2017 geldbedragen over naar familie of vrienden die uitgereisd zijn. Door geld over te maken naar uitreizigers kan je de gewelddadige Jihad mede financieren en dat is strafbaar gesteld. De bedragen variëren van 100 euro tot 17.000 euro. Ze worden verdacht van terrorismefinanciering.

Aanpak terrorisme financiering
De Nederlandse overheid wil met een brede integrale aanpak terrorisme voorkomen en bestrijden. Als onderdeel van die aanpak wordt terrorismefinanciering bestreden door de overheid. Ook al neem je zelf niet deel aan gewapende strijd, dat maakt niet dat je schone handen hebt. Mensen die geld overmaken naar uitreizigers, aanvaarden bewust de aanmerkelijke kans dat de verstrekte gelden worden aangewend voor het plegen van terroristische daden. Door het financieel ondersteunen van gewelddadige jihadstrijders worden zij in staat gesteld om hun strijd verder te voeren. Dat is ernstig, daarom wordt dit aangepakt.

To Top