112Vandaag

Buitenland

‘Denemarken stopt met Janssen-vaccinatie’

vaccine

Denemarken schrapt het Janssen-vaccin uit het officiële vaccinatieprogramma, vanwege de zeldzame bijwerking van trombose en een laag aantal bloedplaatjes. Dat meldt de Deense krant B.T. op basis van bronnen. Een andere Deense krant zegt dat het wel mogelijk blijft om vrijwillig een Janssen- of AstraZeneca-vaccin te nemen schrijft NOS.

Vorige maand werd al bekend dat Denemarken voorlopig niet zou starten met het inenten met Janssen. Ook stopten de Denen toen met AstraZeneca-vaccinaties. Volgens de krant B.T. loopt het vaccinatieschema nu veel vertraging op, waarbij de laatste leeftijdsgroepen mogelijk pas in de herfst kunnen worden ingeënt.

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft vorige maand zowel de bijwerkingen van het AstraZeneca- als het Janssen-vaccin onderzocht, naar aanleiding van meldingen van trombose en een verlaagd aantal bloedplaatjes na een inenting met een van die vaccins. Het EMA zie die bijwerking als zeer zeldzaam en oordeelde dat bij beide vaccins de voordelen zwaarder wegen dan de risico’s.

To Top