112Vandaag

Binnenland

Geen afstand meer in verpleeghuis met veel gevaccineerden

verpleeghuis
Stockfoto: RIVM

Verpleeghuizen waar minstens 80 procent van de bewoners is gevaccineerd tegen het coronavirus, kunnen de coronamaatregelen versoepelen. Het kabinet heeft het advies van het Outbreak Management Team (OMT) over versoepelingen overgenomen.

Een volledig gevaccineerde bewoner kan op de eigen kamer een of meerdere vaste bezoekers ontvangen, waarbij het dragen van een mondneusmasker en afstand houden niet langer nodig zijn, schrijft het ministerie van Volksgezondheid. De bezoekers moeten dan wel negatief zijn getest of gevaccineerd. Ook kunnen activiteiten met grotere groepen weer worden opgestart en kunnen er bijvoorbeeld weer meer vrijwilligers en kappers aan het werk in het verpleeghuis.

Onder bewoners van verpleeghuizen en instellingen voor gehandicaptenzorg is een half miljoen prikken gezet, meldt het ministerie. Daardoor daalt het aantal besmettingen, ziekenhuisopnames en overlijdens “heel sterk” op deze locaties.

Omdat iedere locatie anders is, moet per plek worden bekeken welke versoepelingen verantwoord zijn, volgens het ministerie.

To Top