112Vandaag

Binnenland

Ruim helft landen kleurt rood op nieuwe coronakaart Europa

kaart

Ruim de helft van de landen in de Europese Unie, plus het Verenigd Koninkrijk, heeft een rood label gekregen op de nieuwe Europese coronakaart. Ook Nederland kleurt rood. Dinsdag besloten de 27 landen van de EU om dezelfde kleuren te gebruiken om aan te geven in welke mate het coronavirus heerst in een regio schrijft NOS.

Behalve de 27 EU-landen zijn ook de gegevens van het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, IJsland en Liechtenstein zichtbaar. Zeventien van de 31 landen zijn nu rood. Een gebied wordt rood als er meer dan 50 positieve testen op de 100.000 zijn en het percentage positieve tests boven de 4 procent ligt. Wanneer er meer dan 150 besmettingen per 100.000 inwoners zijn, wordt een gebied sowieso rood.

De lidstaten zijn vrij om te beslissen welke maatregelen ze eventueel willen opleggen aan rode gebieden. Ze kunnen bijvoorbeeld reizigers die uit die landen komen, verplichten in quarantaine te gaan of een coronatest te ondergaan. Ook is afgesproken om geen reisbeperkingen op te leggen aan reizigers uit groene regio’s, gebieden waar het aantal besmettingen onder de 25 per 100.000 inwoners in de laatste twee weken ligt, en er minder dan 4 procent positieve testen zijn. Geen enkel land bereikte dat niveau geheel. Wel kleurde een aantal gebieden in landen groen, voornamelijk in Noorwegen, Finland, Griekenland en een klein deel van Italië.

Oostenrijk, Duitsland, Zweden, Denemarken en IJsland kregen geen beoordeling omdat er te weinig gegevens beschikbaar waren.

To Top