112Vandaag

Buitenland

Moord op Victorine (18) schokt Frankrijk: meisje sterft door verdrinking, kersverse vader (25) opgepakt

Victorine

Er gaat een schokgolf door de gemeente Villefontaine in het departement Isère en de rest van Frankrijk na de gruwelijke moord op de 18-jarige Victorine. Het meisje ging eind september winkelen met vriendinnen, maar miste op de terugweg haar bus en ging te voet verder. Ze zou nooit meer thuiskomen. Ze had het pad van haar moordenaar gekruist schrijft HLN.

Victorine verdween op zaterdag 26 september toen ze te voet naar huis wandelde na een uitje met vriendinnen. Het meisje had haar bus gemist, maar belde nog naar huis dat ze er “binnen twintig minuten” zou zijn. Ze kwam nooit aan. Haar verdwijning werd meteen als onrustwekkend beschouwd.

Twee dagen later werd haar levenloze lichaam gevonden. Het lichaam werd aangetroffen in een beek in een bosrijke en moeilijk toegankelijke omgeving, niet zo ver van een stadion waar ze haar laatste telefoontje had gepleegd.

Witte mars
De verdwijning en dood van Victorine hebben sterke emoties teweeggebracht in Villefontaine. Meer dan 6.000 mensen namen op 4 oktober deel aan een indrukwekkende witte mars om het meisje te eren. En meer dan 1.000 mensen waren van de partij om haar ouders, twee broers en zus te steunen tijdens de begrafenis.

Uit de autopsie is gebleken dat er geen sprake is van een ongeval. Het rapport maakt gewag van “meerdere kneuzingen” en “de dood door verdrinking met tussenkomst van een derde partij”. Of er mogelijk ook seksueel geweld is gepleegd, is nog niet geweten. Volgens Jacques Fombonne van de gendarmerie zijn “woede, jaloezie en seksueel verlangen” vaak de aanleiding voor het plegen van een dergelijke daad.

Container
Op 14 oktober meldde het parket dat een verdachte in hechtenis is genomen. Tijdens het verhoor zou de 25-jarige familievader tot bekentenissen zijn overgegaan, zo melden Franse media maar dat is nog niet bevestigd door het parket. Hij bekende naar verluidt zijn kleren en schoenen in een container te hebben gegooid nadat hij de jonge vrouw had vermoord. Die zaken zouden ook op de aangegeven locatie zijn gevonden. Op enkele persoonlijke spullen van Victorine is ook DNA aangetroffen dat nu wordt vergeleken met dat van de vermeende dader, aldus BFM-TV.

Volgens Le Parisien gaat het om Ludovic B., getrouwd en vader van een baby van zes maanden oud. Hij woont in de wijk Fougères in Villefontaine, op minder dan een kilometer van het huis van Victorine. Maar dader en slachtoffer zouden elkaar niet persoonlijk gekend hebben.

Volgens kennissen zou de opgepakte jonge vader deelgenomen hebben aan de witte mars ter nagedachtenis van het jonge meisje. De mars passeerde ook voorbij het appartement van de vermeende moordenaar.

Drugsfeiten en diefstallen
Ludovic B. is bij het gerecht gekend voor drugsfeiten en diefstallen. Volgens kennissen is het een “gewone jongeman” die is veranderd door het gebruik van drugs, waaronder cocaïne. Hij stapte meer dan drie jaar geleden in het huwelijksbootje. Een familielid heeft de Franse pers toevertrouwd dat de man een “tumultueuze relatie” heeft met zijn echtgenote en schoonfamilie.

“Hij was blij dat hij vader was geworden. En zijn kleine bezorgbedrijf, dat bijna een jaar geleden van start ging, deed het redelijk goed. Hij had alles om te slagen, en probeerde de zwarte bladzijde van zijn verleden om te slaan ”, aldus een familielid.

Donderdag wordt de man voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Grenoble. Later op de avond zou nog een persconferentie volgen over de zaak die Frankrijk al weken in de ban houdt.

To Top