674 Beleggers voor ruim 21 miljoen opgelicht, OM eist in hoger beroep tot 6 jaar cel - 112Vandaag

112Vandaag

Gelderland

674 Beleggers voor ruim 21 miljoen opgelicht, OM eist in hoger beroep tot 6 jaar cel

rechter

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in hoger beroep gevangenisstraffen geëist van vijf respectievelijk zes jaar tegen een 44-jarige man uit Velp en een 35-jarige man uit Amersfoort. Daarnaast eist het OM dat verdachten de komende vijf jaar hun beroep niet mogen uitoefenen.

De mannen worden verdacht van het op geraffineerde wijze misbruik maken van het vertrouwen van 674 particuliere beleggers. De beleggers zijn volgens het OM in totaal voor ruim 21 miljoen euro opgelicht.

Costa Rica
Verdachten zouden onder meer gaan beleggen in vakantiehuizen in Costa Rica, maar staken het grootste gedeelte van het door de beleggers ingelegde geld in eigen zak. Hen wordt oplichting, witwassen, valsheid in geschrift en faillissementsfraude verweten.

Waarschuwing
De rechtbank in Almelo veroordeelde op 20 juli 2016 de man uit Amersfoort tot vier jaar gevangenisstraf. De andere verdachte werd veroordeeld tot 3,5 jaar gevangenisstraf waarvan zes maanden voorwaardelijk. Ook werd het vonnis gepubliceerd, waarbij de namen van verdachten openbaar zijn gemaakt. Dit om mensen te waarschuwen voor de uitgeoefende praktijken.

Vordering
Zowel verdachten als het OM gingen in hoger beroep. Het OM mede omdat het vindt dat de benadeelden hun vordering toegewezen moeten krijgen via het strafrecht en niet, zoals de rechtbank vond, via een civiele procedure.

Witwassen
In algemene zin is het handelen van verdachten te typeren als grootschalige beleggingsfraude. Verdachten hebben tegen de afspraken in het door de beleggers ingelegde geld voor andere doeleinden gebruikt. Daarbij is ruim 16,5 miljoen euro witgewassen. Verder werden grote bedragen onttrokken aan het vermogen van de B.V. genaamd Centurion, terwijl verdachten wisten dat die failliet zou gaan.

Listige kunstgrepen
De officier van justitie in hoger beroep, de advocaat-generaal (AG), spreekt van het toepassen van listige kunstgrepen door verdachten. “Zij hebben in strijd met de waarheid zekerheden aan beleggers voorgehouden. Zekerheden waarvan zij van meet af aan wisten deze niet bestonden en niet gerealiseerd konden worden. Zonder deze garanties waren beleggers niet tot investeren overgegaan. De beleggers zijn gewoon bewust voorgelogen.”

Eigen belang
De AG ziet een patroon waarbij de mannen alleen maar aan zichzelf dachten. “Verdachten lieten hun eigen belang prevaleren boven dat van beleggers. Dat beleggers wellicht in zeer grote problemen konden komen, hebben zij zich kennelijk niet aangetrokken. Verdachten hebben vanaf dag 1 maar één doel voor ogen gehad en dat is er zelf beter van worden.”

Een derde verdachte in deze zaak is in hoger beroep al veroordeeld tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van vier jaar plus een gedeeltelijke toewijzing van de vorderingen van gedupeerde beleggers.

Het Gerechtshof doet waarschijnlijk over twee weken uitspraak.

To Top