Illegaal pakket vuurwerk afgeleverd bij Primera

Rotterdam – Woensdag 7 november onderschept de douane tijdens een reguliere controle een levensgevaarlijk pakket met vuurwerk. Uit onderzoek blijkt dat twee vrouwen het pakket twee dagen eerder hebben afgeleverd bij de Primera in winkelcentrum Zuidplein.

Het pakket was bestemd voor een adres in de Verenigde Staten. Omdat het illegaal en gevaarlijk is om vuurwerk te verzenden per (lucht)post, is de politie op zoek naar de daders.

Winkelcentrum Zuidplein
Op bewakingsbeelden is te zien hoe twee vrouwen, sjouwend met een groot pakket, door het winkelcentrum lopen. Ze proberen in eerste instantie het pakket af te leveren bij de Albert Heijn. Wanneer dit mislukt, doen ze een tweede poging bij de Primera.

Afzender klopt niet
Op het pakket stond wel een afzender genoemd, echter blijkt dit een naam en adres van iemand anders. Daarnaast werd als inhoud kerstversiering en tijdschriften opgegeven. De politie gaat er daarom vanuit dat de daders wisten dat het pakket illegaal verstuurd werd.

Strafbaar en levensgevaarlijk
Door het versturen van (illegaal) vuurwerk per post, worden andere mensen in gevaar gebracht. Veel vuurwerk bevat namelijk flitspoeder, wat spontaan tot ontploffing kan komen.

Het zijn vaak ook zogenaamde massa-explosieven; als er eentje afgaat, gaat de rest ook. Het is daarom strafbaar pakketten met dergelijke inhoud te versturen. Dergelijke pakketten kunnen eruit worden gepikt door speciaal getrainde honden of een röntgenscanner.