112Vandaag

Provincies

Verdachte bekent waslijst aan inbraken

Cellencomplex

Wat begon als “heterdaadje” bij een inbraak, leidde vrijdag tot een zitting voor achttien misdrijven. Verdachte wilde schoon schip maken en bekende tijdens zijn verhoor spontaan nog een waslijst aan inbraken. Het Openbaar Ministerie eiste 24 maanden cel waarvan 8 voorwaardelijk.

De verdachte wordt op 14 maart aangehouden na een inbraak bij een nagelstudio in Den Haag. Hij bekent dat hij een steen door de ruit heeft gegooid om de kassa mee te nemen, die hij even verderop op een veldje open breekt. De vluchtauto heeft hij een dag gestolen, kinderlijk eenvoudig, door uit een openstaande voetbalkleedkamer de sleutel mee te nemen.

Vervolgens besluit hij nog maar vijftien inbraken of pogingen daartoe op te biechten. Een paar dagen eerder nog ‘ben ik bij jullie buren geweest’, het Chinese restaurant naast het politiebureau. Hij blijkt een voorliefde te hebben voor kleine horeca of zelfstandige ondernemers: bakkers, vissalons, kapsalons, of een hondentrimsalon.

Steeds is de werkwijze min of meer hetzelfde: er gaat iets door de ruit waarna hij binnen de kassa pakt die hij vervolgens een paar straten verderop in alle rust open breekt. Dat is hem niet altijd meegevallen. Bij een café moest hij achttien keer een stoeptegel gooien voordat de ruit brak en hij binnen twee geldkistjes kon roven. ‘Toen ik verdomme die geldkistjes open maakte,’ zegt hij dan, ‘zag ik dat er niks in zat.’

Sowieso verliep het niet altijd soepel, zoals die keer bij een kapperszaak. ‘Toen sloeg ik mijn hamer door de ruit naar binnen,’ vertelt hij. ‘Toen moest ik wel doorgaan, anders hadden jullie mijn hamer gevonden.’ Ook bij een andere kapperszaak viel het tegen: ‘Daar heb ik zeven keer zo’n grote parasolhouder moeten gooien en nog geen resultaat. Daar baalde ik echt van. Wat een tyfusstreek.’ Of die keer in een donker restaurant: ‘Daar liep ik tegen een tafel op. Heb ik nog weken last van gehad.’

De hardwerkende ondernemers zijn keer op keer de klos. De bedragen die worden weggenomen zijn niet wereldschokkend: steeds enkele tientjes tot 150 euro. Maar het ongemak en vooral de schade zijn enorm. De kapsalon waar verdachte niet eens binnen kwam, heeft wel honderden euro’s schade aan de voordeur. Om nog maar te zwijgen van het nare gevoel dat iemand in je zaak is geweest, op zoek naar jouw zuurverdiende centen.

‘Het gaat om vervelende feiten,’ zei de officier van justitie vrijdag, ‘waarbij telkens een kleine buurtondernemer slachtoffer is geworden. Die werken hard voor hun geld, verdachte heeft voor hun ondernemingen geen enkel respect getoond. En door hem konden de winkeliers urenlang hun zaken niet doen: ze moesten opruimen, herstellen, de verzekering inlichten, aangifte doen. Dat één ondernemer tot drie keer toe slachtoffer is geworden, moet ontzettend frustrerend zijn geweest.’

De rechter heeft meteen aan het eind van de zitting uitspraak gedaan en verdachte veroordeeld tot 24 maanden cel waarvan 12 voorwaardelijk.

To Top