112Vandaag

Binnenland

Duits-Nederlandse opsporingsdiensten treden met succes op tegen georganiseerde plofkrakers

Duitse en Nederlandse agent

Oost-Nederland – Duitse en Nederlandse Opsporingsdiensten hebben afgelopen jaren intensief samengewerkt bij de aanpak van plofkraken, die in Duitsland werden gepleegd door vermoedelijk Nederlandse verdachten. Op 17 april heeft dit geresulteerd in de aanhouding van verdachten van een plofkraak. Zij werden in Dortmund aangehouden, na een plofkraak in Castrop-Rauxel.

In de vroege ochtend van 17 april zijn meerdere daders vanuit Nederland naar Duitsland gereden om een plofkraak in Castrop-Rauxel te plegen. Ze werden daarbij gestoord door een getuige en sloegen op de vlucht. Speciale eenheden van de politie, die in de omgeving waren, konden drie personen in Dortmund aanhouden. Twee van hen zijn vermoedelijk daadwerkelijk betrokken geweest bij de plofkraak. De Duitse onderzoeksrechter heeft beiden in voorlopige hechtenis gesteld. In Nederland werden aansluitend op deze aanhoudingen op meerdere plaatsen doorzoekingen gedaan. Hierbij werden gasflessen, contant geld en een wapen aangetroffen. Nader onderzoek moet uitwijzen bij hoeveel plofkraken deze twee verdachten betrokken zijn. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Groepering steeds meer in beeld gebracht
In het onderzoek naar deze professioneel opererende groep plofkrakers is intensief samengewerkt tussen de Nederlandse politie, het Openbaar Ministerie Oost-Nederland en de Duitse politie onder verantwoordelijkheid van de Staatsanwalt Aken. Door intensief speurwerk door rechercheurs in beide landen werd de groepering steeds meer in beeld gebracht, waarbij tijdens het onderzoek informatie binnen kwam dat er een nieuwe plofkraak op handen was.

Met de aanhouding hopen de autoriteiten een slag gemaakt te hebben in de aanpak van plofkraken. Deze plofkraken zijn overigens steeds minder succesvol. Verdachten stuiten steeds vaker op de veiligheidsmaatregelen die op de geldautomaten worden toegepast. Daarnaast verloopt de grensoverschrijdende samenwerking tussen politie en justitie steeds beter.

To Top