112Vandaag

Noord-Holland

Politie Amsterdam maakt zich op voor Koningsdag

Agent met politiejas

Amsterdam – Over precies een week zullen de straten van Amsterdam weer oranje kleuren: Koningsdag staat voor de deur. Traditiegetrouw zijn er dan veel mensen in de stad om samen feest te vieren. De politie zet extra agenten in, die onder andere letten op zakkenrollers en overlastgevers, om de dag voor iedereen zo vrolijk en veilig mogelijk te laten verlopen.

Zakkenrollerij
Zakkenrollerij heeft tijdens Koningsdag (en ook Koningnacht) een hoge prioriteit bij de politie. De afgelopen jaren is het aantal mensen dat slachtoffer werd van zakkenrollers (en daar aangifte van deed) gedaald: van ruim 800 in 2013 naar 155 vorig jaar. Een daling die voor een groot deel te danken is aan de inzet van het zakkenrollersteam. Tijdens vorige Koningsdagen maakte dit team bijvoorbeeld gebruik van speciaal geprepareerde telefoons. Deze Track&Trace-telefoons worden direct uitgepeild bij diefstal, waardoor de steler en heler kunnen worden opgespoord. Vorig jaar leidde deze methode tot meerdere aanhoudingen, ook buiten Amsterdam. Om zakkenrollers ook dit jaar een halt toe te roepen, is het zakkenrollerteam weer actief (wederom met onder andere geprepareerde telefoons) en is er meer niet-opvallend politiepersoneel op straat.

De politie is dus extra alert op zakkenrollers, maar vraagt bezoekers om zelf ook maatregelen te nemen om te voorkomen dat zij gerold of bestolen worden. Laat waardevolle spullen thuis en berg telefoon en geld goed op. Wees je bewust van de aanwezigheid van zakkenrollers: laat je niet afleiden en let op je spullen.

Overlast
Ook is er op Koningsdag aandacht voor excessen. ‘Feestvierders’ die vernielingen plegen, agressief zijn of overmatig overlast veroorzaken, worden aangepakt, zodat Koningsdag een feestje kan blijven. Dit geldt niet alleen op straat. Ook op het water is er extra toezicht om overlast tegen te gaan. Kijk voor alle vaarregels en afsluitingen van waterwegen op de site van Waternet: https://www.waternet.nl/koningsdag/. Op de site van gemeente Amsterdam zijn de spelregels voor de hele stad te vinden: www.amsterdam.nl/koningsdag.

Nood- en hulpdiensten
Koningsdag is voor de politie, en ook andere nood- en hulpdiensten, een drukke dag. Het is belangrijk dat hulpverleners hun werk goed en veilig kunnen doen. Dus maak ruimte als dat nodig is. Houd calamiteitenroutes en bruggen vrij. En volg aanwijzingen van hulpdiensten op. Zo maken we er samen een feestelijke en veilige Koningsdag van.

To Top