112Vandaag

Provincies

Video: Politieagent anticipeert tijdens achtervolging en voorkomt ongeval

Een motoragent van Politie Team Verkeer Rotterdam achtervolgt een gestolen auto. In eerste instantie valt de auto op omdat hij met hoge snelheid (op enig moment zelf tot 238 km/u) over de snelweg rijdt en hij negeert het stopteken van de politie. Naderhand is duidelijk waarom, het is een gestolen auto.

De motoragent twijfelt geen moment en zet de achtervolging in. Communicatie met de meldkamer en zijn collega’s wordt van af dat moment cruciaal. Hij geeft duidelijk zijn locatie door en weegt constant het risico af. De motoragent coördineert de achtervolging ter plekke en zorgt er voor dat op het juiste moment de juiste dingen worden gedaan.

Met hoge snelheid

Tijdens de achtervolging moeten de agenten alle zeilen bij zetten de om de vluchtende bestuurder bij te houden. Er wordt met zwaailicht en sirene gereden en hierdoor worden er  pieken met hoge snelheden bereikt.

Bijna ongeval

Het is aan de politie de taak om de achtervolging veilig te laten verlopen. Maar de politie kan dit niet alleen, zwaailichten en sirene worden gevoerd om de overige verkeersdeelnemers te waarschuwen dat de politie zich even van de verkeersregels onttrekt. Echter was dit niet helemaal duidelijk voor een bestuurder die tijdens de achtervolging een kruispunt nadert en daar midden in de achtervolging terecht komt. In de video van PRO24/7 is te zien dat deugdelijke opleiding voor politie van belang is en de agent in kwestie tijdig anticipeert.

Foto: video PRO24/7

To Top