Het mag niet ontbreken in een pan verse stamppot: de rookworst. Toch ligt de oer-Hollandse delicatesse nu onder vuur, want de worst blijkt namelijk veel schadelijker te zijn voor de gezondheid dan werd gedacht en een Europees verbod hangt in de lucht., dit schrijft De Gelderlander.
In tegenstelling tot wat de naam suggereert, worden fabrieksrookworsten al sinds de jaren ’70 niet meer daadwerkelijk gerookt. Het roken van worsten boven een open vuur werd destijds als schadelijk voor zowel het milieu als de gezondheid beschouwd, dus worden ze sindsdien gekookt.
Om toch die kenmerkende rokerige smaak te behouden, wordt aan de worsten een speciaal rookaroma toegevoegd. Maar juist dit aroma blijkt nu ernstige gezondheidsrisico’s met zich mee te brengen, zoals het risico op kanker en vruchtbaarheidsproblemen.
Europese Commissie overweegt verbod
De productie van rookaroma begint met het verbranden van hout, waarbij de resulterende rook wordt opgevangen in water. Hoewel de meeste chemische stoffen worden verwijderd, blijven er volgens onderzoek van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) toch schadelijke stoffen achter in het rookaroma.
Om deze reden overweegt de Europese Commissie om het gebruik van rookaroma’s in voedsel met ingang van 1 juli te verbieden. Een speciaal comité zal hierover op woensdag stemmen.
Impact op Unox
Indien een dergelijk verbod wordt doorgevoerd, zal dit aanzienlijke gevolgen hebben voor Unilever, de Nederlandse voedingsproducent die verantwoordelijk is voor de iconische Unox-rookworsten.
“Als er inderdaad een verbod komt op het gebruik van de huidige rookaroma’s, verwachten wij dat er een overgangstermijn zal komen. Die geeft ons voldoende tijd om ofwel alternatieve rookaroma’s te ontwikkelen, ofwel andere oplossingen te bedenken om de huidige smaak te behouden”, aldus een woordvoerder van Unilever tegen de krant.