Instant noedels, een favoriete snelle maaltijd voor velen, worden nu onder de loep genomen door de Consumentenraad in Hong Kong. Het blijkt dat bijna alle soorten instant noedels mogelijk schadelijke stoffen bevatten, waaronder 3-MCPD en glycidol, die als potentieel kankerverwekkend worden beschouwd.
Na het onderzoeken van negentien verschillende soorten voorverpakte noedels, ontdekte de Consumentenraad dat zeventien daarvan een overschot aan schadelijke stoffen bevatten. Verontrustend is dat drie van deze producten zelfs meer gevaarlijke stoffen bevatten dan wat binnen de Europese Unie is toegestaan.
Een van de hoofdzorgen is de aanwezigheid van 3-MCPD, een mogelijk kankerverwekkende stof die ontstaat tijdens het verhitten van oliën en vetten gebruikt in de productie van instant noedels.
Hoewel het niet duidelijk is welke specifieke merken zijn getest, wordt er gesuggereerd dat sommige van deze merken ook verkrijgbaar kunnen zijn in Nederlandse (Aziatische) supermarkten. Joop van de Consumentenraad bevestigt dat een deel van de geteste merken ook in Nederland te koop is.
Naast 3-MCPD werd ook de aanwezigheid van glycidol in de geteste noedels aangetroffen. Volgens Europese regels mag er maximaal 1000 ug/kg van deze stof in eetbare plantaardige olie zitten. Echter, zowel in Hong Kong als in de EU is er geen limiet vastgesteld voor de aanwezigheid van 3-MCPD en glycidol in instant noedels.
De Consumentenraad adviseert consumenten om voorzichtig te zijn bij het consumeren van instant noedels en roept fabrikanten op om de veiligheid van hun producten te waarborgen.
De NVWA zegt zaterdag tegen Hart van Nederland niet op de hoogte te zijn van de waarschuwing van de Consumentenraad en gaat de kwestie maandag verder uitzoeken.