Het Belgische Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) trekt de toelating van de Ferrero-fabriek in het Belgische Aarlen in. Dat meldt het in een persbericht. Daarnaast wordt aan alle distributiebedrijven gevraagd om alle Kinder-producten uit de fabriek uit de rekken te halen.
De maatregelen komen er volgens het FAVV op basis van eigen onderzoek en omdat “het bedrijf niet in staat is om volledige informatie aan te leveren voor dit onderzoek”. De fabriek mag pas heropenen “indien Ferrero de nodige garanties kan bieden dat het regels en voorschriften voor voedselveiligheid naleeft”, klinkt het nog. In normale omstandigheden worden er in de fabriek dagelijks bijna 18 miljoen Kinder Schoko-Bons, 2 miljoen Kinder Surprise-eieren en 4 miljoen Raffaello-pralines gemaakt.
Concreet worden alle producten van het type Kinder Surprise, Kinder Surprise Maxi, Kinder Mini Eggs en Kinder Schoko-Bons, ongeacht het lotnummer of de vervaldatum, teruggeroepen. Winkelketens worden opgeroepen om deze producten uit de rekken te halen.
In een mededeling erkent Ferrero in de fout te zijn gegaan. De chocolademaker erkent “interne tekortkomingen” die ertoe hebben geleid dat de informatie te laat werd gedeeld. Het bedrijf zegt de zaak “diep te betreuren” en verontschuldigt zich bij alle klanten en partners.
David Clarinval, minister van Landbouw reageert: “Ik ben tevreden over het werk dat het FAVV de afgelopen dagen heeft verricht. In het licht van de situatie is besloten de toelating van de Ferrero-fabriek in Aarlen in te trekken, om duidelijkheid te scheppen. Een dergelijk besluit wordt nooit lichtvaardig genomen, maar de huidige omstandigheden maken het noodzakelijk. De voedselveiligheid van onze burgers mag nooit worden verwaarloosd.”