Het Belgisch voedselagentschap FAVV roept op om 5 chocoladeproducten van het merk Ferrero niet meer te consumeren. De producten worden gelinkt aan een Salmonella-uitbraak in verschillende Europese landen. Dat werd bevestigd aan onze redactie. In Groot-Brittannië raakten al meer dan 60 mensen besmet na het eten van Surprise-eieren geproduceerd in de Ferrerofabriek in Aarlen. In België zijn er op dit moment nog geen bevestigde gevallen gelinkt aan deze uitbraak, zegt het FAVV.
Deze producten zijn populair bij jonge kinderen, merkt het federaal Voedselagentschap op. “Met Pasen in aantocht, verzoekt het FAVV dat ouders en opvoeders controleren of ze deze producten in hun bezit hebben en, zo ja, ervoor zorgen dat ze niet worden geconsumeerd”, klinkt het in een persbericht.
Het gaat om de volgende producten die geproduceerd werden in de Ferrerofabriek in Aarlen:
Kinder Surprise 20g en 3x20g met een vervaldatum (THT) tussen 11/07/22 en 7/10/22
Kinder Surprise Maxi met een vervaldatum (THT) tussen 10/08/22 en 10/09/22
Schoko-Bons met een vervaldatum (THT) tussen 10/08/22 en 10/09/22
Kinder Mini Eggs met een vervaldatum (THT) tussen 10/08/22 en 10/09/22
Consumenten die deze producten in hun bezit hebben, worden met aandrang gevraagd om de producten niet te consumeren.
De populaire chocolade-eieren met binnenin een speelgoedje werden eerder vandaag al teruggeroepen uit onder meer de Britse winkelrekken. Daar werden al zeker 63 gevallen van salmonella in verband gebracht met het chocoladesnoepgoed, in de meerderheid van de gevallen gaat het om kinderen jonger dan 5 jaar, meldt de Britse gezondheidsdienst.
Sinds het FAVV op de hoogte werd gebracht van dit dossier, voert het Agentschap “bijkomende en gerichte controles” uit bij Ferrero in Aarlen. In België zijn er op dit moment nog geen bevestigde gevallen gelinkt aan deze uitbraak. “Er wordt in samenwerking met de Gemeenschappen en het Nationaal Referentielaboratorium Sciensano een onderzoek gevoerd naar een aantal verdachte gevallen”, klinkt het.
Wat is Salmonella en wat zijn de symptomen
Salmonella is een bacterie die de infectie Salmonellose kan veroorzaken. Er zijn verschillende types van Salmonella. De serotypes Enteritidis (S. Enteritidis) en Typhimurium (S. Typhimurium) zijn de laatste jaren verantwoordelijk voor het merendeel van de besmettingen bij de mens. Salmonellose is een vaak voorkomende infectie die in de meeste gevallen zonder behandeling geneest. In sommige gevallen kan Salmonellose meer ernstige vormen aannemen. Bij ernstige symptomen moet een arts worden geraadpleegd die een behandeling kan opstarten.
De mogelijke symptomen van besmetting door Salmonellose zijn koorts, buikkrampen en diarree en dit binnen de 6 tot 72 uur na consumptie van het besmette voedsel. Jonge kinderen, zwangere vrouwen, mensen met een verminderde weerstand en ouderen lopen een groter risico op het ontwikkelen van symptomen.