112Vandaag

Binnenland

Lawaaidemonstratie bij ministerie was te horen tijdens persconferentie

persco

Demonstranten hebben tijdens de persconferentie van demissionair premier Rutte en minister De Jonge een lawaaiprotest gehouden. Ze sloegen op potten en pannen, en hadden megafoons en sirenes bij zich. Het geluid was ook te horen in de online live-uitzending van de persconferentie.

De demonstranten stonden op de Turfmarkt in Den Haag. Daar zit het ministeries van Justitie en Veiligheid, waar de persconferentie werd gehouden. Een half uur voor aanvang van de persconferentie blokkeerde de politie de doorgang naar het ministerie. Na de persconferentie werd het ministerie in verband met de nog altijd aanwezige demonstranten afgesloten, zegt persbureau ANP. De aanwezige journalisten en anderen kunnen daarom niet naar buiten.

Tijdens de persconferentie was de aanwezigheid van de demonstranten buiten duidelijk te horen. Ze scandeerden ook leuzen en hadden spandoeken bij zich, die onder meer refereerden aan de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog. Later werden er ook vuurwerk en een rookbom afgestoken.

Politie en gemeenten willen geen schatting geven van het aantal betogers. NOS-verslaggevers ter plaatse hebben het over enkele honderden demonstranten.

Tijdens een toespraak van premier Rutte vanuit het Torentje in Den Haag in december waren ook herrie makende demonstranten te horen. Een dergelijk protest kwam niet eerder voor tijdens een persconferentie vanuit het ministerie van Justitie en Veiligheid.

To Top