112Vandaag

Binnenland

Vakbonden niet te spreken over vaccinatieregistratie in zorg

vaccin
Stockfoto

Een aantal vakbonden is niet te spreken over een eventuele vaccinatieregistratie in de zorg. Het demissionaire kabinet wil dat het wordt het toegestaan voor werkgevers om vast te leggen of personeel al dan niet is gevaccineerd tegen het coronavirus. Dat is volgens demissionair minister De Jonge nodig omdat in de zorg een speciale verantwoordelijkheid geldt voor vaak kwetsbare patiënten. Een werkgever kan aan de hand van de registratie bijvoorbeeld de roosters aanpassen.

Vakbond FNV ziet de registratie niet als “oplossing voor de vaccinatiegraad” en de bond beschouwt de vaccinatieregistratie “wel als degelijk indirecte dwang”. Volgens de FNV hebben vakbonden zich vrijwel unaniem uitgesproken tegen vaccinatieregistratie.

Zo ook CNV Zorg & Welzijn. “Het levert veel spanning op tussen zorgpersoneel”, zegt voorzitter Anneke Westerlaken desgevraagd tegen de NOS. “We hebben in de zorg nu al situaties meegemaakt waarin gedreigd wordt met het inhouden van loon of ontslag, omdat men zich niet wil laten vaccineren. We snappen dat het registreren fijn kan zijn voor zeer kwetsbare groepen, maar we vrezen toch echt voor de polarisatie.”

Ook de beroepsvereniging van Verpleegkundigen en Verzorgenden ziet de registratie niet zitten: “Wij zijn tegen registratieplicht, de privacy moet in tact blijven. Zo’n plicht biedt schijnveiligheid want de Deltavariant kan toch nog besmettelijk zijn bij vaccinatie.”

To Top