112Vandaag

Buitenland

Drie personen gearresteerd na ongeval met kabelbaan: bewust geknoeid met remsysteem

Italy

Drie personen zijn gearresteerd in verband met het dodelijke ongeluk met een kabelbaan bij Lago Maggiore in Noord-Italië zondag. Dat meldt het Italiaanse persbureau ANSA. De drie verdachten hebben volgens een politiewoordvoerder toegegeven de noodrem bewust buiten werking te hebben gesteld. “Het voorval doet de Italianen terugdenken aan de instorting van de brug in Genua enkele jaren geleden”, zegt een lokaal correspondente.

Het gaat om de ingenieur van de kabelbaan en de directeur en het operatieve hoofd van het bedrijf dat de dienst levert. De verdachten hangen aanklachten van doodslag, het veroorzaken van een onbedoelde ramp en het verwijderen van instrumenten bedoeld om (zwaar) letsel door een ramp te voorkomen boven het hoofd.

Volgens de openbare aanklager voerden de drie “een bewuste actie” uit. Onderzoek heeft aangetoond dat er met een van de remsystemen geknoeid was om vertragingen van de kabelbaan te voorkomen. Hierdoor kon het noodsysteem niet geactiveerd worden. De drie zouden hun verantwoordelijkheid daarvoor hebben erkend.

Voorkomen
Bovendien zouden er al eerder problemen geweest zijn met de kabelbaan. Die werden echter onvoldoende verholpen. In plaats van de kabelbaan tijdelijk stil te leggen, werd de noodrem gedeactiveerd in de overtuiging dat de kabel nooit zou breken. Het remsysteem had zondag echter het ongeluk kunnen voorkomen.

“Het ongeval brengt veel teweeg in Italië”, zegt lokaal correspondent Rosa van Gool. “Het doen hen terugdenken aan de instorting van de Morandi-brug in Genua in 2018. Toen was er ook sprake van nalatigheid en een gebrekkig onderhoud. Dat frustreert de Italianen.”

Het ongeluk vond plaats bij de kabelbaan van het dorpje Stresa naar de plaats Mottarone. Een kabel zou het hebben begeven, waardoor de cabine zowat 300 meter voor het eindpunt op de top naar beneden stortte. De meeste mensen waren volgens de autoriteiten op slag dood. Twee kinderen van 5 en 9 jaar oud werden zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht. Een van hen is later aan zijn verwondingen overleden.

To Top