112Vandaag

Binnenland

Zonnestudio’s verliezen rechtszaak en blijven dicht

ovj

Zonnestudio’s blijven voorlopig gesloten. De rechtbank in Den Haag oordeelt dat de Staat niet verplicht is de gedwongen sluiting ongedaan te maken. De branchevereniging SVZ, Samenwerking Verantwoord Zonnen, vocht de sluiting aan omdat contactberoepen zoals kappers wel open mogen.

De Staat heeft volgens de rechter een grote mate van vrijheid bij het nemen van maatregelen om de coronapandemie te bestrijden. De keuze om de ene beroepsgroep of winkel wel open te laten gaan en andere niet is niet onrechtmatig. De Staat wil gezien de risico’s niet te veel tegelijk versoepelen. Zonnestudio’s vallen niet in de categorie contactberoepen en vallen daarom buiten de laatste versoepeling.

De SVZ betoogde dat er in zonnestudio’s nauwelijks sprake van contact tussen klanten en personeel en dus veilig open kunnen. De rechter oordeelde dat in zonnestudio’s (relatief) veilig kan worden gewerkt niet betekent dat daarom tot openstelling moet worden overgegaan. “Een openstelling van de zonnebranche leidt hoe dan ook tot meer contactmomenten en meer reisbewegingen en daarmee tot het risico op meer besmettingen en een verdere verspreiding van het virus.”

De zonnestudio’s zijn niet de eerste die bij de rechter heropening proberen af te dwingen. Eerder werden soortgelijke eisen van de horeca en de niet-essentiële en non-foodwinkels ook afgewezen door de rechter.

To Top