112Vandaag

Buitenland

Portugal: nog maar zeven bedden voor coronapatiënten op het vasteland

ziekenhuis

In Portugal zijn nog maar zeven intensivecarebedden op het vasteland beschikbaar voor covid-patiënten, melden de autoriteiten. Het land is buitengewoon hard getroffen door een derde coronagolf. Sommige patiënten moeten nu naar het eiland Madeira worden overgebracht. Uit de data van het Portugese ministerie van Volksgezondheid blijkt dat 843 van de 850 IC-bedden voor coronapatiënten in het land met 10 miljoen inwoners bezet zijn. Portugal houdt vooralsnog 420 IC-bedden achter de hand voor patiënten met andere gezondheidsproblemen.

Het Zuid-Europese land heeft tot dusver 12.179 coronadoden geregistreerd en 711.018 besmettingen. Het Portugese ministerie van Justitie meldde vrijdag dat het instituut voor forensische geneeskunde, dat belast is met het uitvoeren van autopsies, om een koeltruck heeft gevraagd om lichamen te bewaren. Begrafenisondernemingen zouden aan hun volle capaciteit zitten. en ook de mortuaria in ziekenhuizen zijn in hoog tempo vol aan het raken. Sommige Portugese ziekenhuizen hebben uit voorzorg al koelcontainers geplaatst om extra ruimte te creëren.

De Britse variant zou volgens de Portugese tegenhanger van het RIVM goed zijn voor 65 procent van alle besmettingen in de laatste drie weken. De lockdown in Portugal is onlangs verlengd tot medio februari en er zijn strenge reisbeperkingen van kracht.

To Top