Jaren cel geëist voor ‘geraffineerde verrijking’ van miljoenen euro's door medewerkster - 112Vandaag

112Vandaag

Noord-Brabant

Jaren cel geëist voor ‘geraffineerde verrijking’ van miljoenen euro’s door medewerkster

geld
Stockfoto

Ruim tweeënhalf miljoen euro. Dat bedrag drukte een 43-jarige vrouw uit Sint-Oedenrode achterover op haar werk. Ze werkte jarenlang als financieel medewerkster bij een bedrijf in Veldhoven en wist zichzelf in die periode op geraffineerde wijze te verrijken. Vandaag stond ze voor de rechter. De officier van justitie eiste een jarenlange celstraf: “Verdachte nam keer op keer de beslissing om haar werkgever te benadelen, voor enorme bedragen. Daarmee schond ze ook keer op keer het vertrouwen dat haar werkgever in haar stelde. Dit rekent het Openbaar Ministerie (OM) haar zwaar aan.”

De verdachte was sinds maart 2014 als financieel medewerkster werkzaam bij het bedrijf. In september 2019 deed het bedrijf aangifte, nadat bleek dat er geknoeid was met betalingen. In bestanden waren rekeningnummers van de crediteurs gewijzigd in het rekeningnummer van de verdachte. Ook bleken betalingsherinneringen van externen achtergehouden. Aanvankelijk leek het te gaan om een bedrag van ruim negen ton, maar uit onderzoek door financieel experts van de politie bleek de schade nog veel groter. Jarenlang kon de vrouw haar gang gaan. In totaal werd een bedrag van ruim tweeënhalf miljoen euro verduisterd. Uit het onderzoek bleek dat het bedrijf twee maal betaalde: één keer naar de crediteur en één keer naar de verdachte.

Uitgaven
In de periode van 2014 tot 2017 waren opvallend veel opnames van contant geld bij geldautomaten, soms meerdere keren per dag bij dezelfde automaat. Het geld werd onder meer uitgegeven aan kleding, vakanties en gokken. De politie onderzoekt nog of het geld ook op andere plekken is beland. Daarvoor vindt onder meer overleg plaats met de Belgische en Duitse politie. De officier van justitie was niet te spreken over het misbruik van de verdachte: “Jarenlang heeft ze zichzelf structureel verrijkt, ten koste van het bedrijf. Het was kennelijk nooit genoeg. En net zo hard als het bij haar binnen kwam, ging het er kennelijk ook weer uit en besteedde ze het geld aan luxe goederen, vakanties etc. Verdachte nam keer op keer de beslissing om haar werkgever te benadelen, voor enorme bedragen. Daarmee schond ze ook keer op keer het vertrouwen dat haar werkgever in haar had.

Eerder veroordeeld
Verdachte is eerder veroordeeld tot een gevangenisstraf voor een soortgelijk feit uit 2012. Ze zat tijdens het plegen van de feiten in de nieuwe zaak nog in haar proeftijd. Ook in 2006 is de vrouw veroordeeld voor fraudedelicten. De officier van justitie heeft geen goed woord over voor het handelen en de houding van de verdachte: “Van enig medeleven met het slachtoffer is niet gebleken. Sterker nog, ze geeft het bedrijf zelf min of meer de schuld dat het bedrog zo lang heeft kunnen voortduren.

Eis
Gelet op alle feiten en omstandigheden komt het OM tot een eis van een gevangenisstraf voor de duur van drie jaar en zes maanden, met aftrek van het voorarrest. De vrouw zit sinds eind november 2019 in de cel. Als het aan het OM ligt komt daar nog dertien weken gevangenisstraf bij, gelet op de proeftijd uit de zaak van 2012. Verder wil het OM dat de vrouw een bedrag van bijna twee miljoen terugbetaalt aan het bedrijf.

Uitspraak in de zaak is over twee weken.

To Top