Topdrukte op stranden en in parken: politie en gemeentes grijpen in - 112Vandaag

112Vandaag

Binnenland

Topdrukte op stranden en in parken: politie en gemeentes grijpen in

ztmr
Foto: Politie Zoetermeer

Het Amsterdamse Somerlust, een klein park langs de Amstel, is rond 15.00 uur ontruimd omdat het er veel te druk was. Intussen zijn aan de kust ook verschillende toegangswezen naar stranden afgesloten. Eerder op de dag stond op het drukste moment al 70 kilometer file.

In Somerlust, een park langs de rivier waar maar plek is voor een paar honderd mensen, was het erg druk. Mensen konden de anderhalve meter afstand niet in acht nemen en daarom werd besloten in te grijpen: boa’s en politie ontruimden het grasveld door een lijn te vormen en de mensen te vragen het parkje te verlaten. Kort daarvoor was via de luidsprekers van een voorbijrijdend politiebusje al gewaarschuwd.

Twee weken geleden werden bij Somerlust, vlak bij treinstation Amstel, ook al honderden mensen weggestuurd. Kort na de ontruiming zochten nieuwe bezoekers de ‘rustige plek’ weer op.

In Amsterdam waarschuwde de gemeente rond 15.00 uur ook voor drukte in het Vondelpark, op het Marineterrein en bij de Bogortuin. Ook op het Marineterrein werd ingegrepen en alle bezoekers werden verzocht het terrein te verlaten. Op een speciale onlinekaart worden met stippen drukke plaatsen aangegeven.

Aan de kust zijn veel toegangswezen naar stranden in de loop van de dag afgesloten. Verschillende gemeentes en veiligheidsregio’s riepen nogmaals op het strand te mijden.

“De toegangswegen naar de stranden lopen vol. Inmiddels is het strand van Castricum afgesloten vanwege de drukte. Een dringend verzoek om thuis te blijven en niet naar de stranden te komen”, aldus Veiligheidsregio Noord-Holland Noord.

In de gemeente Heemstede werd ingegrepen door de wegen af te sluiten. “De stranden in onze regio (Bloemendaal, Heemskerk, Wijk aan Zee, IJmuiden, Zandvoort) lopen vol. Verschillende toegangswegen naar de kust zijn inmiddels afgesloten. Het dringende advies om niet naar de stranden te komen”, meldde de gemeente.

De toegangswegen naar Scheveningen werden niet afgesloten, maar het was wel aan de drukke kant. Toch kon de anderhalve meter afstand goed in acht worden genomen. “Ben je van plan om naar het strand te gaan? Houd dan altijd 1,5 meter afstand tot anderen. Vermijd drukke gebieden en keer om indien nodig. Alleen samen krijgen wij corona onder controle”, riep de politie van Scheveningen op. De hasthtag #scheveningen was de hele dag trending op Twitter. Over de meningen of de drukte verantwoord was, waren de meningen op social media verdeeld.

Verschillende recreatiestranden in Gelderland werden afgesloten omdat beheerder Leisurelands het te druk vond. De Zandenplas bij Nunspeet, het strand Nulde Zuid, Rhederlaag (Giese Kop en Noordoever) bij Zevenaar en De Kuiter Naakstrand bij Bussloo zijn niet meer toegankelijk voor publiek, meldde Omroep Gelderland.

In het Designer outlet Center (DOC) in Roermond nam de toeloop van vooral Duitse bezoekers vanmiddag zo snel toe, dat het merkendorp mensen mondjesmaat moest binnenlaten. Er mogen vandaag niet meer dan 3000 mensen in het DOC rondlopen, en dat aantal was rond 14.30 uur al bereikt. Voor de ingang stonden rijen mensen te wachten tot ze binnen mochten.

To Top