4 jaar cel geëist voor handel in illegaal vuurwerk en verdovende middelen - 112Vandaag

112Vandaag

Noord-Holland

4 jaar cel geëist voor handel in illegaal vuurwerk en verdovende middelen

rechter kijkt scherm

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag voor de rechtbank Amsterdam 4 jaar cel geëist tegen een verdachte uit Amsterdam. Het OM verwijt hem in de omgeving van Amsterdam op grote schaal gehandeld te hebben in illegaal vuurwerk en verdovende middelen.

Onderzoek heeft aangetoond dat verdachte zich beroepsmatig bezig houdt met criminele activiteiten. Hij maakte hierbij volgens de officier gebruik van afgeschermde communicatiemiddelen om op grote schaal illegaal vuurwerk en verdovende middelen te verkopen. ‘Hierbij laat hij zich primair leiden door geldelijk gewin zonder acht te slaan op de schadelijke gevolgen voor mens en maatschappij’, aldus de officier.

Illegaal vuurwerk en verdovende middelen
De verdachte beschikte over grote hoeveelheden illegaal vuurwerk van het zwaarste kaliber. Zo zijn er meer dan 400 stuks Cobra 6 aangetroffen. Dit vuurwerk geeft bijzonder zware klappen, wat op zichzelf al voldoende is om schade aan het gehoor te veroorzaken. De kracht van dit vuurwerk is zodanig dat verkeerd gebruik grote risico’s met zich brengt. Er zijn inmiddels meerdere voorbeelden van mensen die met dit vuurwerk ledematen verloren.

Daarnaast had verdachte meer dan 200 zogenaamde shells voorhanden. Dit siervuurwerk is erg mooi, maar zodanig krachtig en gevaarlijk dat het gebruik hiervan enkel door professionals mag gebeuren. De meeste dodelijke slachtoffers van vuurwerk zijn de afgelopen jaren gevallen met dit type vuurwerk. Ook aan het vervoer en de opslag van dit krachtige vuurwerk met aanzienlijke explosieve ladingen zijn strenge veiligheidsvoorschriften verbonden die enkel door professionals op een goede manier kunnen worden gehanteerd.

Naast het illegale vuurwerk beschikte verdachte over grote hoeveelheden verdovende middelen, namelijk GHB en MDMA.

Ernst van de feiten en strafeis
De feiten zijn volgens de officier van dien aard dat alleen een onvoorwaardelijke gevangenisstraf passend is. Verdachte is al eerder veroordeeld voor feiten op het gebied van de Opiumwet, hoewel van een totaal andere orde. Een gevangenisstraf van 4 jaar vindt de officier hier op zijn plaats.

De rechtbank doet op 29 januari uitspraak.

To Top