Tot vier jaar cel geëist voor grootschalige ambtelijke corruptie in de Haarlemmermeer - 112Vandaag

112Vandaag

Noord-Holland

Tot vier jaar cel geëist voor grootschalige ambtelijke corruptie in de Haarlemmermeer

Zitting

Het Openbaar Ministerie heeft in hoger beroep een gevangenisstraf van 4 jaar geëist tegen een 58-jarige man. Als voormalig ambtenaar van de gemeente Haarlemmermeer wordt hij verdacht van het aannemen van geld in ruil voor opdrachten voor bedrijven bij die gemeente.

Daarnaast is tegen een 72-jarige medeverdachte een celstraf geëist van 3 jaar; hij kocht de ambtenaar om. Ook wil het OM ruim 350.000 euro afpakken van de hoofdverdachte en 110.000 euro van de medeverdachte. Het gaat om het geld wat verdachten volgens het OM aan hun illegale praktijken verdiend hebben.

Rechtbank
De rechtbank in Haarlem veroordeelde in november 2015 de hoofdverdachte tot een gevangenisstraf van drie jaar. De medeverdachte kreeg van de Noord-Hollandse rechters een celstraf van twee jaar opgelegd. Twee overige mannen in deze zaak kregen voorwaardelijke gevangenisstraffen en werkstraffen tot 240 uur opgelegd; zij gingen niet in hoger beroep.

Valse facturen
Kern van de zaak is dat de voormalig ambtenaar giften kreeg van de medeverdachte, maar probeerde te verbloemen dat het geld dat hij ontving (ruim € 250.000) giften waren. Dat deed hij door facturen te maken en te sturen aan bedrijven voor zogenaamde werkzaamheden in de vorm van mondelinge en schriftelijke adviezen. In ruil voor deze giften zijn diverse opdrachten gegund aan onder meer het bedrijf van medeverdachte.

Vervalsing
De reden waarom tegen de hoofdverdachte een langere gevangenisstraf is geëist, is omdat hij ook wordt beschuldigd van het inhuren van personeel in strijd met de aanbestedingsrichtlijn van de gemeente en de Europese Unie. Daar komt nog bij dat het voor hem niet de eerste keer was. Hij is namelijk bij de gemeente Haarlemmermeer binnengekomen door zijn ontslagbesluit van een andere gemeente te vervalsen.

Rondlopen
De advocaat-generaal, de officier van justitie in hoger beroep, spreekt van een duidelijke vorm van ambtelijke corruptie. “Bij de rechtbank is de zaak naar mijn mening ingewikkelder gemaakt dan dat hij eigenlijk is. Het is duidelijk dat er giften aan hoofdverdachte zijn gedaan. Ook staat het staat vast dat het bedrijf van de medeverdachte zeer veel werk deed voor de gemeente. Daarnaast blijkt uit verklaringen van medewerkers van de gemeente dat vrijwel altijd rondliep op het gemeentehuis. Daarmee is de situatie al bewezen.”

Het is nog niet bekend wanneer het Gerechtshof in Amsterdam uitspraak doet.

To Top