112Vandaag

Noord-Holland

Na het cashen vertrok de ‘piloot’ telkens met de noorderzon

Zitting

‘De verdachte heeft afgelopen twee decennia een spoor van financiële en emotionele ontwrichting achtergelaten’. Zo sprak de officier van justitie vandaag over een 47-jarige man uit Purmerend die voor de rechter moest verschijnen in verband met een lange reeks oplichtingen. Daartoe knoopte de man onder meer kortstondige relaties aan met vrouwen. Die palmde hij eerst voor zich in waarna hij ze financieel uitkleedde.

Knap, innemend, hoffelijk en zorgzaam. Zo kwam de man in eerste instantie op zijn slachtoffers over. Daarbij leek hij ook vermogend te zijn. Hij vertelde dat hij onroerend goed bezat en piloot was. Verschillende dames vielen voor zijn charmes. En ook hun familie ging daarin mee.

Vervolgens kwam er een verhaal over een buitenkansje dat zich voordeed op de vastgoedmarkt, maar dat hij even niet bij zijn geld kon. Of het slachtoffer of haar familie hem tijdelijk uit de brand konden helpen? Dan konden ze meteen een graantje meepikken. Maar zodra de man het geld binnen had, ging hij er vandoor. En bleek er niets te kloppen van de verhalen die hij had rondgestrooid.

Veertien feiten

In 2006 is de verdachte voor de eerste keer veroordeeld voor oplichting. Maar sindsdien is hij gewoon doorgegaan. Dit keer moest hij voor de rechter verschijnen op verdenking van maar liefst veertien strafbare feiten.

Daarbij gaat het onder meer om de oplichting van twee vrouwen en hun familie voor velen duizenden euro’s. Maar bijvoorbeeld ook om verduistering van de Mercedes van een van de vrouwen en diefstal van een Toyota Prius, om het oplichten van twee tandartsen en een reeks Marktplaatsfraudes waarbij hij zich voor deed als verhuurder van een appartement in Spanje.

Vervalste getuigenverklaringen

Ook heeft hij gedaan alsof hij de eigenaar was van een appartement in Scheveningen en zich na een zogenaamde bezichtiging contant de ‘huur’ laten betalen. En als klap op de vuurpijl zou hij geprobeerd hebben valse getuigenverklaringen te laten toevoegen aan het strafdossier. Die moesten aantonen dat hij de eigenaar was van de eerder genoemde Mercedes. De getuigen in kwestie wisten echter van niets.

De verdachte ontkent alles, maar volgens de officier van justitie is er voldoende bewijs voor de ten laste gelegde feiten. Ook achtte de officier van justitie de kans op herhaling groot gezien de jarenlange voorgeschiedenis van de man. Bovendien heeft de man niet willen meewerken aan psychologisch onderzoek. Daarom restte de officier van justitie niets anders dan een onvoorwaardelijke straf te eisen. Voor alle feiten gezamenlijk eiste hij vijf jaar cel. De uitspraak is over twee weken.

To Top