112Vandaag

Groningen

Buitengerechtelijke afdoeningen in henneponderzoek Abyrgo

Hennepkwekerij: inspectie door twee agenten

Door het hennepteam van de politie Noord-Nederland is rond 2017 een integraal onderzoek gestart (Abyrgo) naar aanleiding van tips van bewoners in Bellingwolde over drugsoverlast in die regio. In dit onderzoek zijn meerdere hennepkweeklocaties aangetroffen in vervallen en afgelegen boerderijen. Twee van deze boerderijen, in Bellingwolde en Blijham, bleken eigendom te zijn van een 82-jarige man uit Utrecht. Deze panden werden verhuurd aan een 44-jarige verdachte in het onderzoek Abyrgo.

Verdachte overleden

Deze 82-jarige Utrechtenaar was eveneens enig aandeelhouder en bestuurder van de vennootschap Bergerac b.v., dat eigenaar was van een kantoorpand aan de Narcisstraat in Assen. Uit onderzoek is gebleken dat dit pand eveneens werd verhuurd aan de 44-jarige verdachte om wekelijks hennep te drogen, knippen en verpakken.

De beide mannen kenden elkaar. Uit onderzoeksbevindingen blijkt dat de Utrechtenaar heeft geweten dat zijn boerderijen in Bellingwolde en Blijham zijn aangeschaft dan wel zijn gebruikt met het enkele doel om daar hennepkwekerijen in te plaatsen door de 44-jarige medeverdachte. De 82-jarige man zou daarvoor worden vervolgd, maar is in november 2017 overleden.

Transactievoorstel en afstand van boerderijen

De verdachte uit Utrecht kon na zijn overlijden niet meer worden vervolgd. Zijn bedrijf Bergerac b.v. zou wel vervolgd kunnen worden. Het faciliteren van de hennepproductie en –handel door het verhuren van het pand kan aan de vennootschap worden toegerekend. Het OM heeft besloten om de vennootschap een transactie aan te bieden ter voorkoming van strafvervolging. Het betrof geldboete van € 20.000,– en het betalen van het wederrechtelijk verkregen voordeel, vastgesteld op € 130.000,–. Het wederrechtelijk verkregen voordeel bestond uit de verkregen huurpenningen.

Beide bedragen, in totaal € 150.000 zijn inmiddels voldaan. Het OM is van oordeel dat met deze transactie de zaak tegen de vennootschap op een passende manier is afgedaan.

De boerderijen in Bellingwolde en Blijham zijn in beslag genomen. De weduwe van de 82-jarige Utrechtenaar was zijn enige erfgenaam. Zij is zelf op geen enkel moment verdachte geweest in het onderzoek. Zij heeft na overleg met het OM en haar advocaat afstand gedaan van beide boerderijen. De boerderijen zijn inmiddels eigendom van de Staat der Nederlanden. Het OM ziet vaker dat vastgoed, waaronder boerderijen wordt misbruikt voor de grootschalige productie van verdovende middelen. Politie en OM zetten daarop in en proberen waar mogelijk dit vastgoed af te pakken.

Inhoudelijke behandeling

Vanaf 26 september 2019 staan vijf verdachten terecht in het onderzoek Abyrgo, waaronder de 44-jarige man. Zij worden verdacht van hennepteelt en diefstal van elektriciteit. Het OM zal in deze zaak een ontnemingsvordering indienen van ongeveer € 1,2 miljoen. De zitting op 26 september betreft een regiezitting.

To Top