Eis: werkstraf en boete voor laatste verdachten van omkoping ex-gedeputeerde Noord-Holland - 112Vandaag

112Vandaag

Noord-Holland

Eis: werkstraf en boete voor laatste verdachten van omkoping ex-gedeputeerde Noord-Holland

rechter

corruptie de “paalrot is aan het fundament van het openbaar bestuur”. Dat zeiden de officieren van justitie van het Landelijk Parket die maandag en dinsdag de laatste vijf verdachten, drie personen en twee bedrijven, in de omkopingszaak rond een voormalige gedeputeerde van de provincie Noord-Holland voor de rechtbank in Haarlem brengen. Tegen de eerste vier verdachten werden maandag werkstraffen van 40 en 60 uur en boetes van bijna 6000 en 8500 euro geëist. Dinsdag wordt de zaak tegen de laatste verdachte behandeld.

“(..) factureert zich suf op naam van zijn vrouw.” Met deze tip startte in 2009 het onderzoek naar de mogelijke corruptie van de politicus die toen nog gedeputeerde was van de provincie Noord-Holland. De betalingen zouden lopen via het bedrijf van de vrouw van de bestuurder, maar feitelijk, zo zei hij later zelf ook, was dat zijn bedrijf. De corruptie zou al jaren plaatsvinden, al vanaf het moment dat de man wethouder was in Amsterdam. In maart 2010 werden in het onderzoek doorzoekingen gedaan, en werden enige tientallen mensen en bedrijven aangemerkt als verdachte.

Voordelen

De bedrijven van de verdachte personen zouden door betalingen aan het bedrijf van de vrouw van de gedeputeerde voordelen genoten hebben. Zo wist een van de verdachten daardoor grond aan een stadsdeel van Amsterdam te verkopen. Een van de andere verdachten deed het voorkomen alsof de betaling niet voor de ex-politicus was, maar voor zijn partij. Dat was overigens niet zo, aldus de officier van justitie.

Corruptie

De lange duur van de zaken, al in 2013 werd de ex-gedeputeerde zelf veroordeeld, komt vooral omdat de zaak tegen hem voorrang had. Juist de corruptie binnen het openbaar bestuur is een rechtstreekse aanval op de democratische grondbeginselen van het bestel, aldus het OM. Maar ook deze verdachten weten al sinds de invallen en doorzoekingen, onder andere in hun eigen bedrijven, dat ze verdachte zijn. Dat ze nu pas op zitting staan, komt ook door henzelf. In tegenstelling tot andere verdachten hebben deze de strafzaak niet willen afdoen in een afspraak (transactie) met het OM. Tien andere verdachten hebben dat in de afgelopen jaren wel gedaan en betaalden boetes tot 20.000 euro, dan wel een werkstraf.

Dinsdag wordt de laatste zaak behandeld. Wanneer de rechtbank Haarlem uitspraak doet is nog niet bekend.

To Top