112Vandaag

Noord-Holland

Forse celstraf en TBS met dwangverpleging geëist voor dood drie vrouwen

rechtbank

Een 46-jarige man uit Amsterdam hoorde gisteren 20 jaar gevangenisstraf en TBS met dwangverpleging tegen zich eisen. Volgens het OM heeft de man over een periode van 14 jaar drie vrouwen gedood. Van het laatste slachtoffer, Sabrina Oosterbeek, in maart 2017 is het stoffelijk overschot niet gevonden.

De rechtbank zal moeten oordelen over moeilijke zaken, zeiden de officieren van justitie gisteren op zitting. Het gaat over twee coldcases (2003 en 2004) en een vermissing (2017) waarbij het slachtoffer niet is gevonden. “Alle onderzoekresultaten hebben niet zozeer direct bewijsmateriaal opgeleverd, waaruit rechtstreeks kan worden afgeleid wie verantwoordelijk is voor de dood en verdwijning van de drie slachtoffers. Wij moeten het doen met indirect bewijs en het trekken van conclusies. Juist dit aspect maakt deze zaak zo moeilijk”, aldus de officieren van justitie gisteren in hun requisitoir. De drie vrouwen hadden geen directe relatie met elkaar. De enige link tussen de drie slachtoffers is volgens het OM de 46-jarige verdachte.

Overeenkomsten

Het OM vindt de overeenkomsten in de drie zaken uit 2003, 2004 en 2017 opvallend en bijdragen aan het bewijs in alle drie de zaken. Zo lijken de slachtoffers niet alleen fysiek op elkaar, maar waren het ook alle drie kwetsbare vrouwen die in ruil voor geld of drugs seks aanboden. In twee gevallen (2004 en 2017) kan worden vastgesteld dat verdachte de laatste is geweest die de slachtoffers gezien heeft, in het derde geval (2003) kan in ieder geval contact met haar kort voor haar dood worden vastgesteld. De verdachte heeft met alle drie de slachtoffers seksueel contact gehad, met twee in ieder geval de laatste nacht dat zij levend gezien zijn. Over twee slachtoffers verklaart de verdachte wel dat ze zijn woning vrijwillig en levend hebben verlaten, maar dit kon in beide gevallen niet worden vastgesteld.

Mensonterend

Van een vooropgezet plan de vrouwen te doden is volgens het OM geen sprake. Moord acht het OM daarom niet bewezen, maar doodslag wel. Waarom de verdachte de drie vrouwen heeft gedood is niet aan het licht gekomen. Vast staat volgens het OM wel dat hij op mensonterende wijze met de slachtoffers en de gevoelens van de nabestaanden omgaat. De ernstige feiten die verdachte heeft gepleegd, lenen zich niet voor een andere bestraffing dan een gevangenisstraf van langere duur. De maximale straf die de verdachte kan worden opgelegd voor deze ernstige feiten is 20 jaar.

Onverteerbaar

Er is naar oordeel van het OM in deze zaak niets dat in het voordeel van de verdachte kan worden meegewogen in de strafmaat. Hij weigert verantwoording te nemen voor hetgeen hij heeft aangericht. “Dat betekent niet alleen dat de nabestaanden zich voor altijd zullen blijven afvragen waarom zij hun geliefde moeten missen en wat zich in de laatste uren van hun leven heeft afgespeeld, maar ook voor de familie van mevrouw Oosterbeek dat zij geen écht afscheid kunnen nemen, dat zij hun geliefde geen waardige rustplek kunnen geven. Dat is onverteerbaar voor hen”, meldden de officieren van justitie gisteren in hun requisitoir.

TBS

De combinatie van drie levensdelicten in een periode van veertien jaar en de informatie die bekend is over de psychische gesteldheid van verdachte levert volgens het OM een zeer zorgelijke situatie op. Gezien deze combinatie zou het naar oordeel van het OM onverantwoord zijn de verdachte onbehandeld in de maatschappij te laten terugkeren. De maatregel van TBS met dwangverpleging is daarom volgens het OM passend en geboden. Uitspraak is op 5 augustus.

To Top