Ernstige bedreigingen door tegenstanders windmolenparken - 112Vandaag

112Vandaag

Drenthe

Ernstige bedreigingen door tegenstanders windmolenparken

Het besluit over de komst van twee windmolenparken in Noord-Nederland is vorig jaar definitief geworden, maar stuit desondanks nog steeds op hevig verzet. De bedreigingen zijn inmiddels zo ernstig, dat een lokale ondernemer zich sinds kort heeft teruggetrokken uit het project.

Na het ontvangen van een dreigbrief aan zijn adres, heeft het slachtoffer gekozen voor zijn eigen veiligheid. In de brief werd onder andere geschreven: “Dat wat u in 20 jaar heeft opgebouwd, gaan wij zorgvuldig afbreken en daar nemen wij alle tijd voor.”

Van kwaad tot erger
Het plan is dat de windmolens geplaatst worden in een gebied ten oosten van Assen, net op de grens van provincie Groningen. Gedurende de tijd werden de bedreigingen vanuit de tegenstanders steeds ernstiger.

Want niet alleen de ondernemer is slachtoffer van deze bedreigingen, ook politici hebben dergelijke brieven ontvangen.

De politie vermoedt dat een kleine groep personen achter de bedreigingen zit. Weet u wie dit zijn? Meld het dan a.u.b., dit kan ook anoniem via 0800 – 7000.

Pamfletten met hakenkruizen
Pamfletten met hakenkruizen
Daarnaast zijn er pamfletten verspreid met hakenkruizen die verwijzen naar het verzet in de Tweede Wereldoorlog. Het onderzoek naar de herkomst van de pamfletten is nog volop bezig, maar vermoedelijk zijn ze op een professionele wijze gedrukt. Wie weet waar dit kan zijn gedaan?

Asbest gedumpt
Inmiddels is er ook meerdere keren asbest gedumpt in Drenthe en Groningen, onder andere in februari bij station Delfzijl. Bij dit station was de ondernemer bezig met een ander project. Met het dumpen van asbest wordt niet alleen de ondernemer gedupeerd, maar ook bezoekers en voorbijgangers.

Bij die dumpingen werden ook flyers opgehangen. Er zijn bewakingsbeelden van een fietser die op 14 februari omstreeks 23.30 uur deze pamfletten heeft opgehangen bij station Delfzijl. Er rijden op dat moment ook enkele auto’s voorbij. Wie weet wie de fietser is of was u één van de automobilisten? Geef het door!

Hakenkruis in korenveld
Afgelopen zomer werd in een korenveld van een boer een afbeelding gemaakt in de vorm van een hakenkruis. Weet u wie dit heeft gemaakt of heeft u iets rond dit veld gezien? Geef het door aan de politie.

Om erger te voorkomen, maar vooral om deze bedreigingen te stoppen, spreekt de politie graag met iedereen die mogelijk iets weet van de dader(s). Dit kan ook anoniem via Meld Misdaad Anoniem: 0800 – 7000 en Team Nationale Inlichtingen: 079-3458999.

To Top