112Vandaag

Noord-Brabant

Aanhoudingen in onderzoek naar overvallen regio Helmond

Cellencomplex politiebureau

Helmond/ Beek en Donk – De afgelopen maanden hielden meerdere overvallen de gemoederen in Helmond, maar zeker ook in Beek en Donk en andere plaatsen in de omgeving, meer dan bezig. Al die tijd werkte de recherche er keihard aan om de daders te ontmaskeren. Dit resulteerde maandag in de aanhouding van twee mannen uit Helmond van 20 en 21 jaar. Al eerder hielden we een eveneens 20-jarige Helmonder aan.

In de periode van begin november 2018 tot begin februari van dit jaar werden diverse tankstations, cafetaria’s en winkels overvallen. Deze zaken werden van meet af aan met hoge prioriteit onderzocht. Na een overval op een supermarkt in winkelcentrum Brouwhuis in Helmond op 9 februari jl. hielden we nog diezelfde avond een verdachte aan. We denken dat deze man mogelijk betrokken is geweest bij meerdere overvallen. Hij zit nog steeds vast.

Stroomversnelling
Na deze aanhouding raakte het onderzoek in een stroomversnelling. We hadden al langer het beeld dat leden van een groep, in wisselende samenstelling, een aantal overvallen hadden gepleegd. De recherche kreeg zicht op de vandaag aangehouden Helmonders, waarvan we denken dat zij deel uitmaken van die groep. We hoorden een groot aantal betrokkenen en getuigen en vergeleken van alle zaken de beschikbare bewakingsbeelden. Bij huiszoekingen in de woningen van de verdachten namen we een jas in beslag, soortgelijk aan een jas die op bepaalde beelden te zien was.

Meerdere overvallen
De aangehouden mannen verdenken we in elk geval nadrukkelijk van betrokkenheid bij de overval op de supermarkt in Brouwhuis en een overval op een cafetaria in Beek en Donk. Er zijn echter ook aanwijzingen dat ze mogelijk meer weten van een aantal andere overvallen in de omgeving, zoals op een cafetaria in Nuenen en een supermarkt in Valkenswaard. Ook na deze aanhoudingen gaat het onderzoek onverminderd voort. Wij sluiten meerdere aanhoudingen in de komende tijd niet uit.

Reactie districtschef
“Deze reeks overvallen heeft voor flink wat onrust gezorgd, vooral in Beek en Donk”, zegt Frans van Leeuwen, districtschef van de politie Helmond. “Daarom was er ons heel veel aan gelegen om de daders te pakken en dat lijkt in elk geval voor een deel te zijn gelukt.” Hij vervolgd: “Ik ben trots op mijn mensen en erg blij voor de slachtoffers, die vaak nog vele jaren last hebben van zo’n overval. Daders realiseren zich niet wat ze aanrichten.”

To Top