24 jaar gevangenisstraf en tbs voor levensberovingen en mishandelingen Maastricht - 112Vandaag

112Vandaag

Limburg

24 jaar gevangenisstraf en tbs voor levensberovingen en mishandelingen Maastricht

rechter kijkt scherm

De rechtbank Limburg heeft vandaag een 38-jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 24 jaar en tbs met dwangverpleging. De man heeft in de avond van 14 december 2017 2 mensen van het leven beroofd en geprobeerd om 2 anderen te doden. Eerder die avond had hij ook al een man mishandeld. Ook is de man veroordeeld voor een mishandeling op 12 december 2017 en een zware mishandeling op 20 januari 2017.

Toerekeningsvatbaar ondanks psychose
Tijdens de feiten van 14 december 2017 verkeerde de man in een psychose. Dat was voor het Pieter Baan Centrum reden de rechtbank te adviseren de man voor die feiten ontoerekeningsvatbaar te verklaren. Dat advies volgt de rechtbank niet. De rechtbank is namelijk van oordeel dat de man de psychotische toestand mede aan zichzelf te wijten heeft door het gebruik van cannabis en pillen. Deze pillen zijn door de man beschreven als “hallucinogene pillen” en “illusietabletten”.

Hogere straf dan geëist
De officier van justitie had geëist om, naast de oplegging van de tbs-maatregel, aan de verdachte 18 jaren gevangenisstraf op te leggen. De rechtbank legt echter een hogere straf op, gelet op het aantal ernstige strafbare feiten en het schokkende, gruwelijke karakter van de daden, het leed dat de verdachte daarmee heeft aangericht, zijn persoonlijke omstandigheden en zijn proceshouding.

Schadevergoeding
19 personen wensten een schadevergoeding van de man voor het leed dat hen bij de diverse strafbare feiten overkomen is. Zij vorderden in totaal een bedrag van meer dan 654.000 euro.

Aan 13 personen heeft de rechtbank een schadevergoeding toegekend. Het totaalbedrag van die vergoedingen bedraagt 156.110,29 euro.

To Top