Vijf Nederlanders omgekomen bij vliegramp Ethiopië - 112Vandaag

112Vandaag

Binnenland

Vijf Nederlanders omgekomen bij vliegramp Ethiopië

Ethiopian Airlines

Ethiopië – Bij de vliegramp in Ethiopië zijn vijf Nederlanders omgekomen. Dat vertelt de Keniaanse transportminister James Macharia op een persconferentie. Het vliegtuig van Ethiopian Airlines was op weg naar de Keniaanse hoofdstad Nairobi.

Het gaat om de vlucht ET 302 van Ethiopian Airlines die was opgestegen in de Ethiopische hoofdstad Addis Ababa. Volgens de luchtvaartmaatschappij werd het radiocontact zes minuten na vertrek verbroken en stortte het toestel neer rond 8.45 uur plaatselijke tijd. De piloot zou dan al hebben aangegeven dat er moeilijkheden waren en hij wilde terugkeren naar de luchthaven.

Het vliegtuig zou uiteindelijk zijn gecrasht in Bishoftu, een vijftigtal kilometer ten zuidoosten van Addis Ababa. Het is nog onduidelijk wat de crash veroorzaakt heeft. Voorlopig lijkt er geen technisch mankement te zijn geweest. Bovendien werd het toestel bestuurd door een ervaren piloot, liet de CEO van Ethiopian Airlines, Tewolde Gebremariam weten op een persconferentie.

Later op de dag werd bevestigd dat alle inzittenden van het vliegtuig zijn omgekomen. Er waren 33 nationaliteiten aan boord.

Er zouden zeker 32 Kenianen, 9 Ethiopiërs en 5 Nederlanders omgekomen zijn, aldus de luchtvaartmaatschappij. Verder zijn er ook slachtoffers uit onder meer Canada, Italië, de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk en China.

Gloednieuw toestel
Het toestel, een Boeing 737-800 MAX, zou relatief nieuw zijn en nog geen jaar geleden zijn toegevoegd aan de vloot van Ethiopian Airlines.

Het is hetzelfde type vliegtuig dat in oktober vorig jaar 13 minuten na het opstijgen in Jakarta in zee stortte tijdens een vlucht van Indonesische luchtvaartmaatschappij Lion Air. Toen kwamen 189 mensen om. Boeing zegt dat het de gebeurtenissen op de voet volgt.

To Top