Ontsnapte gevangene Shahin Gheiybe (35) op Nationale Opsporingslijst - 112Vandaag

112Vandaag

Binnenland

Ontsnapte gevangene Shahin Gheiybe (35) op Nationale Opsporingslijst

De 35-jarige gevangene Shahin Gheiybe wist 6 oktober 2011 te ontsnappen. Gheiybe moet nog een celstraf uitzitten van bijna 11 jaar, maar ieder spoor naar hem ontbreekt.

Gheiybe is dinsdag 5 maart 2019 op de Nationale Opsporingslijst geplaatst. Hij zat vast voor een dubbele poging moord en heling en was hiervoor veroordeeld tot een celstraf van dertien jaar. Op de dag van zijn ontsnapping had hij pas twee jaar uitgezeten.

Shahin Gheiybe
Shahin Gheiybe is 1.88m lang. Hij heeft een opvallend kuiltje in zijn kin en een moedervlek op zijn linkerwang naast zijn mond. Gheiybe komt oorspronkelijk uit Iran, maar woonde sinds 1996 met zijn familie in Nederland. Inmiddels is hij 35 jaar oud.

Recentere foto’s aangetroffen
Op maandag 4 maart heeft de politie op twee plekken huiszoekingen gedaan bij familieleden. Bij deze zoekingen in Almere en Eemnes zijn recentere foto’s aangetroffen. Onder andere deze rechts getoonde foto, vermoedelijk is deze gemaakt eind november 2018.

Ook zijn er andere foto’s, uit vermoedelijk 2017 en 2018, door de politie in beslag genomen.

Herkent u waar deze foto’s zijn gemaakt? Geef uw tip door aan de politie.

Foto met locatiegegevens
Bij één foto zaten ook locatiegegevens. Deze foto is gemaakt in Chalus, een badplaats in Iran.

Mogelijk gevlucht naar Iran
De politie weet dat Gheiybe na zijn ontsnapping met hulp van familie naar Iran is gevlucht. Mogelijk heeft hij daarna in de omgeving van Teheran verbleven.

Er wordt rekening mee gehouden dat hij zich verborgen houdt in één van de buurlanden van Nederland. Mogelijk gebruikt hij ook hier een vals identiteitsbewijs. Ook sluit de politie niet uit dat Gheiybe ons land nog bezoekt, gezien zijn sterke band met zijn familie.

Deal
Gheiybe werkte als systeembeheerder, maar handelde ook in computeronderdelen. Op 6 juli 2009 had hij in Den Bosch afgesproken met twee mannen voor een deal, maar hierbij trok hij ineens zijn pistool. Hij schoot beide mannen neer en ging er met 175.000 euro vandoor.

Drie weken later aangehouden
Drie weken na het schietincident werd hij aangehouden bij een verkeerscontrole in Den Haag. Gheiybe bleek na het incident met een vals identiteitsbewijs naar Frankrijk te zijn gevlucht. Toen hij werd aangehouden had hij een zeer groot geldbedrag bij zich: 164.000 euro. Dit was vermoedelijk het restant van de bijna fatale beroving. Het geld is door de politie in beslag genomen.

Ontsnapt tijdens ziekenhuisbezoek
Vanwege pijn aan zijn knie had Gheiybe 6 oktober 2011 toestemming gekregen voor een ziekenhuisbezoek met begeleiding. Eenmaal aangekomen bij het ziekenhuis, wist hij aan zijn begeleiders te ontsnappen.

Verstopt op zolder
Na de ontsnapping had Gheiybe zich verstopt op de zolder van een echtpaar in Breda. Toen de bewoners dit ontdekten, koos hij het hazenpad. Sindsdien is niet bekend waar de veroordeelde verblijft.

Oudere foto’s
De politie is al eerder foto’s op het spoor gekomen die na Gheiybe’s ontsnapping zijn gemaakt.

Hopelijk zijn er mensen die iets meer kunnen vertellen over de achtergrond van deze foto’s.

Heeft u informatie over Shahin Gheiybe? Heeft u hem ergens gezien of weet u waar hij verblijft? Neem contact op met de politie. Dit kan ook anoniem via Meld Misdaad Anoniem: 0800 – 7000.

Farsi-gemeenschap
Gheiybe had ook contact met mensen uit de Farsi-sprekende gemeenschap in Nederland. Mogelijk beschikken deze mensen ook over informatie, waardoor de politie graag met hen in contact komt.

To Top