112Vandaag

Groningen

12 jaar cel geëist voor het plegen van doodslag op Ilham Benchelh

Zitting

De officier van justitie heeft vandaag op zitting 12 jaar gevangenisstraf geëist tegen een 71-jarige verdachte voor het plegen van doodslag op Ilham Benchelh uit Siddeburen. Ook verwijt de officier van justitie hem dat hij het lichaam heeft weggemaakt.

De verdachte heeft in dit onderzoek geen openheid van zaken willen geven. Tevens was de verdachte niet aanwezig bij de behandeling van zijn zaak. De officier van justitie gaat op basis van bevindingen uit het onderzoek, uit van het scenario huiselijk geweld met de dood tot gevolg.

Motief

Het motief ligt dan ook in de relationele sfeer. Verdachte is de grip op Ilham kwijt geraakt, is in zijn trots gekrenkt en gefrustreerd, omdat het slachtoffer niet wil meewerken aan relatietherapie en bovendien niet (zonder zoon) wil vertrekken uit het huis. Het huis waarin hij oud wil worden. Verdachte stevent opnieuw af op een scheiding met financiële consequenties. Verdachte is bang dat Ilham hun zoontje meeneemt. Verdachte en Ilham krijgen knallende ruzie en het loopt volledig uit de hand. Tijdens de ruzie doodt verdachte het slachtoffer op het bed in de logeerkamer. Vervolgens wist hij de sporen en zorgt ervoor dat het lichaam van Ilham verdwijnt. Daar is hij een paar dagen mee bezig alvorens hij, op aandringen van meerdere mensen, bij de politie aangifte doet van vermissing van zijn vrouw. De verklaringen die de verdachte heef afgelegd over het verdwijnen van zijn vrouw vindt de officier volstrekt ongeloofwaardig.

Nabestaanden

De officier van justitie zei op zitting het volgende over het slachtoffer: ‘een 36-jarige vrouw in de bloei van haar leven en moeder van een dreumes, is gedood. Haar lichaam is weggemaakt.’ Waarom? Het antwoord op die vraag zal wellicht nooit worden gegeven. Verdachte geeft geen openheid van zaken en dat is voor alle betrokkenen wrang en voegt nog eens extra leed toe. Ilham was moeder van een zoontje. Zijn moeder is van de ene op de andere dag uit zijn leven verdwenen. Dit, terwijl hij haar nog zo nodig had. Hij heeft haar nooit echt leren kennen. Hij zal moeten leven met de vraag waarom zijn moeder niet meer mocht leven. Waarom zijn vader zijn moeder van het leven heeft beroofd. En hij is niet alleen zijn moeder, maar ook een deel van zijn familie kwijtgeraakt. Ook de nabestaanden zijn achtergebleven met veel vragen. Voor hen is het hartverscheurende verdriet over de verdwijning van Ilham nog dagelijks aanwezig.

Dit alles bij elkaar maakt dat de officier van justitie een strafeis van 12 jaar heeft gevraagd voor het plegen van doodslag.

De rechtbank Noord-Nederland (Groningen) doet uitspraak op 26 maart 2019.

To Top