OM eist drie jaar gevangenis tegen teruggekeerde uitreizigster

Rechtbank
Stockfoto: Politie

Het Openbaar Ministerie heeft donderdag een gevangenisstraf van drie jaar geëist tegen een 35-jarige vrouw uit Ede, die vorig jaar terugkeerde uit het strijdgebied van IS. De vrouw wordt vervolgd voor deelneming aan een terroristische organisatie, het voorbereiden van een terroristisch misdrijf en het bezit van een vuurwapen.

Een derde van de geëiste straf kan volgens de officier van justitie van het Landelijk Parket als voorwaardelijke straf worden opgelegd.

De verdachte vrouw is volgens het OM twee keer uitgereisd. De eerste keer in 2014 naar Syrië en de tweede keer een jaar later naar Irak. Haar broer reisde in 2014 naar Syrië om zich als strijder te vestigen in het kalifaat, nadien gevolgd door zijn vriendin. De broer zou later door IS zijn opgepakt en geëxecuteerd, omdat hij een leider tot ongelovige had bestempeld. Hij zou door onthoofding zijn omgebracht.

Sympathieën
De verdachte vrouw sympathiseerde ook met IS, had een account op het online platform SoundCloud met als profielfoto een handvuurwapen en symbolen van IS. Haar Skype-account vermeldde ISIS Irak als haar verblijfplaats. Ook haar Facebook bevatte een IS-vlag en pro IS-teksten. In 2014 keerde zij na twee maanden terug naar Nederland.

Dwaalspoor
Na de dood van haar broer reisde de vrouw opnieuw uit, ditmaal naar Irak. Zij ontmoette daar haar man, een strijder van IS. Volgens het OM reisde zij naar het strijdgebied van IS en heeft ze zich ook aangesloten bij deze terroristische organisatie. Zij zou in Fallujah en Mosul, bekend als bolwerken van de Islamitische Staat, hebben verbleven. Volgens de officier van justitie heeft de vrouw een dwaalspoor met valse informatie uitgezet. Ze zou hebben willen verbloemen dat ze in het kalifaat van IS is geweest.

Foto’s die zijn aangetroffen op de telefoon van een andere broer van de vrouw laten haar zien met een vuurwapen – een echte AK47 – en op de achtergrond de vlag van IS. Haar man is op een filmpje schietend te zien. Volgens de vrouw was het allemaal gespeeld. Ze deed het beeldmateriaal af als grap.

Kinderen
De vrouw kreeg twee kinderen in het strijdgebied en meldde zich met deze kleintjes in december 2017 bij het Nederlandse consulaat in Istanbul. Ze was haar Nederlandse paspoort kwijt. De vrouw ontkende vandaag tegenover de rechtbank elke betrokkenheid bij de gewapende strijd van IS.

De uitspraak van de rechtbank is naar verwachting over twee weken.