Telefoondieven tijdens uitgaansweekend opgepakt

cellencomplex
Stockfoto: Politie

Utrecht – Afgelopen weekend zijn tijdens het uitgaan in de binnenstad van Utrecht twee telefoondieven op heterdaad betrapt.

Op zaterdag 5 januari rond 04.00 uur werd op de dansvloer bij een horecagelegenheid op het Janskerkhof een telefoon uit een broekzak gestolen. Tijdens het dansen botste iemand tegen de telefooneigenaar aan en voordat ze het wist was haar telefoon verdwenen. Na de diefstal kon de politie met hulp van de portiers een 28-jarige verdachte aanhouden.

Diezelfde nacht rond 05.15 uur was het ook raak in een horecagelegenheid op de Korte Jansstraat. Tijdens het bellen werd een telefoon uit de handen van de eigenaar gegrist. Hij rende vervolgens zelf achter de dief aan. Politieagenten ter plaatse werden geholpen door cameratoezicht die de 24-jarige verdachte had gespot toen hij zich probeerde te verstoppen. De gestolen telefoon had hij nog bij zich en kon gelijk terug gegeven worden aan de eigenaar.

Voorkom diefstal van uw telefoon

De politie krijgt vaker meldingen en aangiftes binnen van soortgelijke telefoondiefstallen. Voorkom daarom dat uw telefoon wordt gestolen tijdens het stappen met deze tips:

  • Maak gebruik van de aangeboden beveiligde garderobe in een horecagelegenheid.
  • Houd waardevolle spullen zoveel mogelijk bij je, op een veilige plaats.
  • Merk je dat je telefoon kwijt is, stel het personeel en/of de portier hier direct van op de hoogte.

Wat kan u doen om uw telefoon te beschermen na diefstal?

  • Activeer de beveiligheidscode Yunu (Your Unique Number). Uw mobiele telefoon werkt dan alleen maar met uw eigen simkaart. Zet een dief of heler er een andere simkaart inzet, dan doet uw telefoon niets. Lees in de handleiding van uw telefoon hoe Yunu ingeschakeld kan worden.
  • Noteer uw Imei-nummer (International Mobile Equipment Identification). Dit is het serienummer van uw gsm en bestaat uit minimaal vijftien cijfers. U achterhaalt Imei door *#06# in te toetsen. De politie heeft Imei nodig om een sms-bombardement af te vuren op een nieuwe simkaart in een gestolen gsm. Ook kan uw telefoon hiermee worden opgenomen in de landelijke database van gestolen mobieltjes.
  • Op veel smartphones kunt u een applicatie installeren die de positie van de telefoon weergeeft. Bij verlies of diefstal is het toestel zo gemakkelijker op te sporen.
  • Neem bij diefstal altijd contact op met uw provider om uw nummer te laten blokkeren.