OM eist gevangenisstraf en tbs voor gedwongen dienstverlening

Ingesloten in cel op politiebureau / sleutel
Stockfoto

“De slachtoffers zijn jarenlang uitgebuit door verdachte, en ernstig tekort gedaan in hun persoonlijke vrijheid. Verdachte heeft de slachtoffers hun zelfbeschikkingsrecht ontnomen, en het echtpaar gebruikt als ‘werkpaarden’ , zodat hij zelf achterover kon leunen. Achter de voordeur maakte hij de dienst uit.” Met deze woorden motiveerde de officier van justitie vandaag voor de rechtbank in Arnhem zijn strafeis van vijf jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging tegen een 48-jarige man uit Nijmegen.

Volgens de officier van justitie gaat het in deze strafzaak om ‘cuckooing’, een in Nederland nog vrij onbekend fenomeen. “De koekoek staat erom bekend dat hij nestjes van andere inpikt en voor zichzelf gebruikt”, aldus de officier.

In dit geval nam de 48-jarige man in 2010 zijn intrek bij een verstandelijk beperkt echtpaar in Nijmegen. Volgens de officier bracht hij het echtpaar onder zijn invloedssfeer, door zich richting hen agressief en intimiderend op te stellen. Hij liet het echtpaar voor hem koken, wassen, de hond verzorgen, boodschappen doen en wiet halen. Ook moesten ze hem overal naar toe rijden of hun OV-chipkaart aan hem afstaan. De verdachte schuwde ook geen fysiek geweld. Het echtpaar zou door de verdachte meermalen zijn geslagen, en de man heeft op enig moment zelfs een vuurwapen tegen het hoofd gezet gekregen.

“Hij commandeerde ze als slaven. Dat is inperking van de persoonlijke vrijheid – uitbuiting – puur sang. En dat gebeurde nota bene in hun eigen woning, de plek waar je bij uitstek ongedwongen jezelf moet kunnen zijn. Verdachte gunde de slachtoffers op geen enkele manier rust. Ze hadden nergens meer een plek om op adem te komen van de tirannie van verdachte”, aldus de officier van justitie.

Uit het dossier blijkt dat vele hulpverleners zich in de loop der jaren al zorgen maakten over de invloed van verdachte binnen het gezin. Maar de daadwerkelijke omvang van de problematiek komt aan het licht als de man in december 2017 acute hartklachten krijgt. Tegenover de medewerkers van politie en ambulance die hem eerste hulp komen verlenen, verklaart hij over de mensonwaardige behandeling.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de gedragingen ten laste gelegd als gedwongen dienstverlening, een vorm van mensenhandel.

Gedragsdeskundigen hebben een persoonlijkheidsstoornis bij de verdachte vastgesteld, maar daar geen advies voor tbs aan verbonden. Dit staat volgens het OM de oplegging van de tbs-maatregel niet in de weg. De officier van justitie vindt tbs met dwangverpleging noodzakelijk, en verwijst hierbij naar de persoonlijkheidsstoornis en de ernst van het delict. Ook acht het OM het risico zeer hoog dat de man – die een zeer omvangrijk strafblad heeft – in de toekomst nieuwe slachtoffers maakt. In het verleden heeft de verdachte zich bovendien niet bereid verklaard om mee te werken aan behandeling, vrijwillig dan wel in het kader van een voorwaardelijke straf.

De officier van justitie heeft de rechtbank gevraagd om de man te veroordelen tot een gevangenisstraf van vijf jaar met aftrek van voorarrest en tbs met dwangverpleging. Mocht de rechtbank geen tbs opleggen, dan is een gevangenisstraf van negen jaar met aftrek van voorarrest passend, aldus de officier.