112Vandaag

Noord-Brabant

8 jaar cel voor poging moord in Veghel

Zitting

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 54-jarige man uit Veghel veroordeeld tot een gevangenisstraf van 8 jaar. Hij bedreigde zijn partner en stak haar vervolgens met een mes.

De verdachte ging in februari van dit jaar met zijn vriendin naar een café in Veghel. Zij vroeg ook haar ex-vriend mee. Eenmaal in de kroeg kreeg de verdachte ruzie met zijn vriendin en dreigde hij haar thuis dood te maken. Daarna ging hij weg uit het café. De vrouw vertrok niet veel later naar haar woning. Toen zij de deur opendeed, kwam de verdachte de trap af en viel haar met 2 messen aan. Hij stak op haar in en raakte de vrouw onder meer in haar hart.

Poging moord
Volgens de rechtbank handelde de verdachte met voorbedachte raad en is er dus sprake van een poging tot moord. De verdachte verklaarde dat hij zich al vanaf november 2017 gekleineerd en vernederd voelde. Hij ergerde zich aan het gedrag van zijn partner en haar ex-vriend in het café. Dat zij aanvankelijk niet met hem naar het café wilde maar met haar ex afsprak, was voor de verdachte naar eigen zeggen de druppel. In het café gooide hij een glas bier over het hoofd van zijn vriendin en bedreigde hij haar. Vervolgens ging hij naar huis, pakte daar 2 messen uit de keuken en ging boven op haar zitten wachten. De vrouw was ruim een half uur later thuis dan hij. De verdachte had in die tijd de gelegenheid zich te beraden op zijn gedrag. De rechtbank oordeelt dat er daarom geen sprake is van een opwelling, maar dat hij bewust en planmatig te werk ging.

Bij het bepalen van de straf weegt de rechtbank mee dat de vrouw in levensgevaar verkeerde door het steekincident. Ze werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht en moest een open hartoperatie ondergaan. Behalve dat zij levensgevaarlijk gewond raakte, zal zij ook nog jarenlang last ondervinden van de herinnering aan deze traumatische gebeurtenis. Verder veroorzaakte dit incident grote onrust in de plaatselijke gemeenschap. Al met al vindt de rechtbank een celstraf van 8 jaar op zijn plaats. Daarnaast moet de verdachte het slachtoffer een schadevergoeding betalen van 5.736,99 euro.

To Top