Tot 13,5 jaar cel in Urker cocaïnezaak

Cellencomplex politiebureau
Stockfoto: Politie

De rechtbank in Amsterdam heeft vrijdag drie mannen die werden verdacht van betrokkenheid bij cocaïnetransporten, onder andere via een Urker vissersboot, veroordeeld tot celstraffen tot 13,5 jaar. Tegen de drie waren door de officier van justitie van het Landelijk Parket straffen van 5, 6 en 13 jaar en 9 maanden geëist.

De hoogste straf was voor een man uit Amstelveen wegens deelneming aan een criminele drugsorganisatie in 2015, de beschieting van een woning, en voor de invoer van 261 kilo cocaïne. De man zou de schipper van de Urker vissersboot hebben aangezet tot de smokkel. De cocaïne werd ontdekt in de haven van Harlingen. De opvarenden en een van de eigenaren van de Urker boot kregen in mei al straffen tussen de 3 en 6 jaar opgelegd.

PGP-berichten

Ook de andere twee mannen, uit Den Helder en Urk werden veroordeeld voor deelneming aan een criminele drugsorganisatie. Het bewijs daarvoor komt vooral uit de ontsleutelde PGP-berichten van aanbieder Ennetcom. De servers van die aanbieder werden in 2016 in beslag genomen.

Uit die berichten komt ook bewijs voor de beschieting van een woning in Hippolytushoef. Daar was naast de man uit Amstelveen de man uit Den Helder bij betrokken, zo blijkt uit de uitspraak van de rechtbank. Overigens veroordeelt de rechtbank wegens een ernstige bedreiging, niet wegens poging tot doodslag, zoals geëist.

De derde verdachte, een man uit Urk, vergezelde de Amstelvener naar de vissersboot voor en na de invoer van de cocaïne. De Amstelvener wordt daarnaast veroordeeld voor witwassen van geld en horloges.