12 jaar geëist tegen verdachte van overval uit 2013 op geldtransportfiliaal Best

Ze hebben doodsangsten uitgestaan, de twee medewerkers van het geldtransportbedrijf in Best tijdens de overval op een filiaal van hun bedrijf 20 maart 2013. Zij laadden net hun geldauto uit binnen het depot, toen met een grote explosie de deuren werden open geblazen. Zij verstopten zich in het veilige gedeelte van de geldtransportauto en hoorden vanuit daar de hele overval. Op de vlucht schoten de overvallers op de achtervolgende agenten.

Een van de mannen die volgens het OM betrokken was bij deze overval, staat vandaag voor de rechter. De 47-jarige moet zich verantwoorden voor het medeplegen van deze diefstal met extreem geweld.

“De overval verliep als een militaire operatie en ze maakten niet de indruk bang te zijn voor de politie. Het geweld dat gebruikt is bij deze overval, het gevaar voor de medewerkers van het transportbedrijf en het gevaar voor de agenten waarop ze schoten, is extreem te noemen. Zij schuwden niet om zwaar geweld te gebruiken tegen willekeurige slachtoffers,” aldus de officier van justitie ter zitting.

Het OM Oost-Brabant eist voor deze brute overval tegen deze verdachte 12 jaar gevangenisstraf.

Er waren meer mannen bij betrokken, maar alleen tegen deze verdachte heeft het OM concreet bewijs.

Dat bewijs bestaat onder andere uit DNA van de verdachte dat zat op een stuk vangrail dat gevonden bij de loods van Brinks. Deze staaf past precies tussen het stuk vangrail dat de overvallers weg hebben gehaald langs de A58 zodat ze zo via een snelle vluchtroute de snelweg op konden. Daar op die plek bij de vangrail, zijn ook onderdelen gevonden van een BMWX6, hun vluchtauto was ook een BMWX6.

Met een buit van ruim 150.000 euro kwamen ze in Eersel een surveillerende eenheid van de politie tegen. Deze zette de achtervolging in. De overvallers scheurden weg, om even later in te houden en de dichterbij komende politieauto onder vuur te nemen.

“Het is een wonder te noemen dat hierbij niemand is geraakt of gedood. De agenten zijn frontaal vijf keer beschoten en het schieten had geen ander doel dan de politie van hen af te schudden. Bij het ballistisch onderzoek zijn munitie delen gevonden die komen van een Kalasjnikov. De agenten hebben een dikke engel op hun schouder gehad,” zo vertelde de officier.

Rond 2013 waren er meer van dit soort overvallen op geld- en waarde transporten in Nederland maar ook in het buitenland. De manier van overvallen was steeds dezelfde: in zeer korte tijd werd met gebruik van zware , automatische wapens koelbloedig gehandeld door de daders. Een DNA vergelijking met Belgisch onderzoek naar overvallen daar, heeft de DNA hit opgeleverd van deze verdachte. Zelf zegt hij nooit in Nederland, Best of Eersel te zijn geweest en doet er verder het zwijgen toe.

Verdachte is door de hoogste rechter in Luxemburg veroordeeld voor een nagenoeg identieke gewapende overval op een beveiligingsbedrijf in Gasperich, gepleegd twee weken na de overval in Best. Hij kreeg daarvoor 22 jaar gevangenisstraf. Een straf die hij hier zou krijgen als hij door de rechtbank wordt veroordeeld, komt bovenop deze straf.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.