Eigenaar pizzeria met bruut geweld overvallen

Marum – Twee mannen nemen op dinsdag 30 oktober 2018 de kassa mee van de pizzeria aan De Wending. Ze dreigen niet met een wapen, maar slaan en stompen de eigenaar net zo lang tot hij knock-out gaat.

Het 48-jarige slachtoffer is net na 23.00 uur die avond zijn zaak aan het afsluiten, wanneer de twee overvallers binnenkomen. Eén van hen heeft een opvallend masker op en de ander bedekt zijn gezicht met vermoedelijk een sjaal.

Vechtsport
Voordat de eigenaar goed en wel doorheeft wat er gebeurt, staat het duo al op hem in te slaan. Aan de bewakingsbeelden te zien, lijkt het of de daders geoefend zijn in een vechtsport.

Wie weet wie de daders zijn?

tKassa losgerukt
Terwijl één dader probeert de kassa open te krijgen, blijft zijn gemaskerde kompaan net zo lang stompen tot het slachtoffer buiten westen is. Deze dader lijkt ook niet het geduld te kunnen opbrengen om de kassa te openen; hij tilt het hele apparaat op en rukt het los.

Het duo rent met de kassa naar buiten en verdwijnt. Ze zijn amper een minuut binnen geweest.

Vluchtroute- en auto
Getuigen hebben de overvallers over de Wendtsteinweg zien rennen in de richting van de Molenstraat. Die gaan ze voorbij, waarna ze rechtsaf het Pieterspadje in rennen. Bij basisschool De Springplank heeft een getuige hen nog gezien.

Circa twee minuten later scheurt vanuit de richting van het centrum een kleine, donkere auto over de Dorpshuisstraat en het Malijksepad. Het is goed mogelijk dat dat de vluchtauto van de daders is. Deze auto heeft rond het tijdstip van de overval vermoedelijk geparkeerd gestaan aan de Dorpshuisstraat.

Kenmerken dader 1
De man die als eerste de pizzeria in beende is tussen 1.65 en 1.70 meter lang en droeg een spijkerbroek en een donkerblauw, gewatteerd jack met capuchon. Hij had bordeauxrode suède gympen met lichtbruine zolen aan.

Het opvallende masker lijkt een ‘elevation training mask’ te zijn, een hulpmiddel dat vaak wordt gebruikt bij onder meer vechtsporttraining.

Kenmerken dader 2
De tweede overvaller is 1.80 à 1.85 meter lang en ook hij droeg een spijkerbroek en een jas met capuchon. Hij had een pet met een grijze, wat hoekige klep op en onder zijn jas vandaan was een wit t-shirt zichtbaar. Op zijn handschoen zat een klein, rood logo.

Schade slachtoffer
In een weiland in Zevenhuizen, op zo’n 10 minuten rijden van de Marumse pizzeria, wordt de volgende ochtend de kassa teruggevonden. De paar honderd euro die erin zat, is verdwenen.

Veel grotere schade lijdt het slachtoffer door de manier waarop de kassa werd meegerukt. Door de kortsluiting die dat veroorzaakte, is er aan veel apparatuur in de pizzeria schade ontstaan.

De eigenaar van de pizzeria brak door toedoen van de daders zowel een aantal ribben als meerdere botten in het gezicht. Fysiek is de 48-jarige man herstellende, maar de schrik zit er bij hem nog altijd goed in.