112Vandaag

Noord-Holland

Twee verdachten opruiing tot het plegen van terroristische misdrijven in bewaring

cel

Twee personen die afgelopen dinsdag zijn aangehouden op verdenking van opruiing tot het plegen van terroristische misdrijven zitten langer vast. Dat heeft de rechter-commissaris vandaag beslist op vordering van het Openbaar Ministerie (OM).

De Amsterdammers (15 en 27 jaar) zouden tussen februari en juni van dit jaar afbeeldingen, geschriften en filmpjes via social media hebben verspreid waarin opgeroepen wordt tot een gewelddadig optreden tegen het gezag of terroristische daden worden verheerlijkt.

Naar de 15-jarige jongen was reeds begin 2017 onderzoek gedaan naar aanleiding van enkele ambtsberichten van de AIVD. Het onderzoek dat hierop volgde noopte niet tot strafrechtelijk onderzoek. De 15-jarige kwam in september 2017 wederom in beeld toen hij samen met een andere man afwijkend gedrag vertoonde op Amsterdam Centraal Station. Beiden waren kennelijk zonder duidelijk doel daar aanwezig. Deze andere man bleek in België reeds eerder een poging te hebben ondernomen uit te reizen richting het strijdgebied in Syrië/Irak. Gedurende het verdere onderzoek bleek dat de 15-jarige een kanaal op social media beheerde waarop afbeeldingen, geschriften en video’s werden gedeeld waarin opgeroepen werd tot gewelddadig optreden tegen het gezag en de verheerlijking van IS. Tijdens dit onderzoek naar de 15- jarige kwam de 27-jarige man in beeld. Ook deze persoon bleek een kanaal te beheren op social media waarop eveneens dergelijke afbeeldingen, geschriften en video’s werden gepost en gedeeld.

Het OM beslist binnen twee weken of de rechtbank zal worden gevraagd de voorlopige hechtenis te verlengen.

To Top