112Vandaag

Provincies

TBS met voorwaarden geëist voor steken in studentenwoning Utrecht

rechter kijkt scherm

De 28-jarige man die ervan verdacht wordt op 26 augustus vorig jaar in een studentenwoning op De Uithof een bezoeker met een mes in zijn nek te hebben gestoken, hoorde vandaag TBS met voorwaarden tegen zich eisen.

Op de bewuste avond was er een feestje aan de gang bij de overbuurvrouw van verdachte in studentencomplex Casa Confetti in de Utrechtse Uithof. De verdachte stak uit het niets een 31-jarige bezoeker een aantal keren in zijn nek. Nu, elf maanden later, is de diagnose dat de schade aan de stembanden blijvend is. Het slachtoffer kan slechts enkele uren per dag zijn stem gebruiken en dit zal niet beter worden. De officier van justitie sprak van “ingrijpende gevolgen, zowel voor zijn werk als voor zijn sociale leven”.

Verdachte heeft erkend dat hij met een mes naar de woning van zijn overburen was gelopen. Hij verkeerde in de veronderstelling dat de overburen hem pestten. Hij herinnert zich echter niet dat hij het slachtoffer heeft gestoken. Op basis van de aangifte, de verklaringen van de verdachte en getuigen, vond de officier van justitie het feit bewezen. Ook al heeft de verdachte onder invloed van een psychose gehandeld, dan nog heeft hij met zijn handelen de voorwaardelijke opzet op de dood van het slachtoffer gehad.

Daarnaast vond de officier van justitie ook een aantal andere feiten tegen de verdachte bewezen: een mishandeling op 10 augustus 2017, waarbij hij tijdens een vakantiebaan een collega uit het niets in het gezicht sloeg. Hetzelfde gebeurde op 4 september 2016 tegen een instructeur op een sportschool, ook omdat hij dacht gepest te worden. Ten slotte zou de verdachte op 4 augustus 2017 een medewerker van een supermarkt in het gezicht hebben gespuugd, omdat er over hem zou worden geroddeld.

De rechtbank wees in februari van dit jaar al een tussenvonnis, waarin werd vastgesteld dat verdachte zich aan de tenlastegelegde feiten schuldig heeft gemaakt. Het onderzoek werd heropend, omdat de rechtbank nader geadviseerd wilde worden ten aanzien van de eventueel op te leggen maatregel.

De gedragsdeskundigen die de verdachte hebben onderzocht, hebben geadviseerd om de maatregel TBS met voorwaarden op te leggen. Dit lichtere regime dan tbs met dwangverpleging voldoet omdat de verdachte meewerkt en zijn medicatie neemt. De voorwaarden houden in dat de verdachte eerst klinisch wordt behandeld in een gesloten kliniek en als dat goed verloopt, wordt geplaatst in een forensische woonvoorziening. De verwachting is dat dit een langdurig traject zal worden. De officier van justitie nam dit advies over en vroeg de rechtbank de man hiertoe te veroordelen. Gezien de grote gevolgen voor het slachtoffer vroeg de officier een bedrag van 35.000 euro toe te wijzen. Daarnaast moeten de materiële kosten, en kleine 800 euro, worden toegewezen. Ook in de twee mishandelingszaken vorderde de officier van justitie gedeeltelijke toewijzing van de gevorderde schade. De rechtbank doet over twee weken, op 19 juli, uitspraak.

To Top