112Vandaag

Noord-Brabant

Twee jaar jeugddetentie en jeugd-tbs geëist voor doden Savannah Dekker

rechter

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag twee jaar jeugddetentie en oplegging van de PIJ-maatregel – ook wel jeugd-tbs genoemd – geëist tegen een nu 17-jarige jongen uit Den Bosch. Hij wordt er van verdacht in juni vorig jaar de 14-jarige Savannah Dekker uit Bunschoten met voorbedachte rade te hebben gedood.

Savannah werd zondagochtend 4 juni 2017 door een wandelaar levenloos aangetroffen in een sloot in haar woonplaats Bunschoten. Ze werd sinds donderdag 1 juni al vermist waarop de politie een onderzoek startte en ook ongeruste burgers in groten getale op zoek gingen. Die donderdag bleek zij een afspraakje te hebben gehad met de toen 16-jarige verdachte die zij via een chatgroep had leren kennen. De jongen werd de nacht na de vondst van het lichaam aangehouden.

Camerabeelden, DNA-sporen op een frisdankblikje en chatgesprekken tonen aan dat verdachte donderdag 1 juni met het slachtoffer samen was vlak bij de plek waar het lichaam is gevonden. Ook is gefilmd dat hij kort na de ontmoeting weg rijdt op de fiets van Savannah. Bij een huiszoeking werden in zijn slaapkamer bovendien spullen van het slachtoffer gevonden die zij op de dag van haar verdwijning bij zich had.

Kort na 1 juni voerde de jongen diverse verdachte handelingen uit. Zo wiste hij chatgesprekken met Savannah, paste hij social media accounts aan en construeerde hij met een vriendin een vals alibi voor de bewuste donderdag. Op de trappers van de fiets waarop de verdachte is weggereden en op zijn kleding zijn modder- en watersporen aangetroffen die volgens deskundigen van het NFI gelinkt kunnen worden aan de specifieke sloot waarin het slachtoffer gevonden is.

Hoewel de doodsoorzaak van het meisje niet met zekerheid kan worden vastgesteld, kan het volgens de officier van justitie gelet op de bevindingen niet anders dan dat de verdachte verantwoordelijk is voor haar dood. Om tot deze conclusie te komen, zijn ook andere scenario’s zoals zelfdoding of de betrokkenheid van een derde persoon onderzocht. De verdachte ontkent ook maar iets met de dood van Savannah te maken te hebben, maar heeft voor de genoemde uitkomsten van het politieonderzoek geen verklaring gegeven.

De online communicatieuitingen van verdachte zijn uitgebreid onderzocht. Daaruit kan worden afgeleid dat hij vóór 1 juni al van plan was Savannah iets aan te doen. De officier van justitie concludeert daarom dat er sprake is geweest van voorbedachte rade en acht daarmee moord bewezen.

De geëiste twee jaar jeugddetentie is de maximumstraf die binnen het jeugdrecht opgelegd kan worden aan zestienjarigen. De PIJ-maatregel ziet toe op een behandeling van minderjarigen in een gesloten setting. Bij de verdachte zijn stoornissen geconstateerd die een dergelijke behandeling noodzakelijk maken. De PIJ-maatregel kan elke twee jaar verlengd worden en kan maximaal zeven jaar duren. Indien nodig kan gevorderd worden dat de PIJ-maatregel omgezet wordt in TBS met bevel tot verpleging.

Omdat de verdachte minderjarig is, is de zaak achter gesloten deuren behandeld. De rechtbank doet op 13 juli uitspraak.

To Top