112Vandaag

Provincies

OM eist 28 jaar cel en tbs voor verkrachting en dood Anne Faber

Anne Faber

Michael P. moet 28 jaar cel en tbs met dwangverpleging krijgen voor het verkrachten, ontvoeren en doden van Anne Faber. Dat eisten de officieren van justitie vanmorgen tijdens de tweede procesdag in de zaak-Anne Faber. “Verdachte is verminderd toerekeningsvatbaar”, betoogde het OM. “Door stress kan agressie bij hem loskomen, maar hij had voldoende gelegenheid om zich te bezinnen.”

“De angst die Anne in de laatste momenten van haar leven moet hebben gevoeld, tart alle verbeelding”, aldus de officier. “Hij ging, ook na haar dood, buitengewoon respectloos met haar lichaam om.” Michael P. verliet na de eis de rechtszaal met hangende schouders, zonder dat een reactie van zijn gezicht af te lezen viel.

Het Openbaar Ministerie heeft wel overwogen om levenslang te eisen, maar wil geen enkel risico nemen dat P. ooit onbehandeld terugkeert in de maatschappij. Bij de uiteindelijke straf komt ook nog de vier jaar die hij nog moet uitzitten voor zijn vorige veroordeling.

In de rechtszaak die gisteren begon heeft P. opnieuw toegegeven dat hij de 25-jarige vrouw uit Utrecht om het leven heeft gebracht. Hij vertelde dat hij geen vooropgezet plan had en dat hij handelde in een impuls. Het OM gelooft dat niet. Hoewel moord niet bewezen kan worden, staat volgens de officieren vast dat P. Anne doelbewust ombracht om de verkrachting te verhullen. Juridisch heet dat gekwalificeerde doodslag. Daarvoor geldt dezelfde maximumstraf als voor moord.

Anne Faber verdween op vrijdag 29 september spoorloos en werd twee weken later dood gevonden. P. zegt dat hij een aanrijding met haar had en dat hij haar mee het bos in heeft genomen toen ze de politie wilde bellen. Nadat hij haar had verkracht zou hij haar hebben meegenomen om haar ergens vrij te laten.

Volgens P. riep Anne om hulp naar een voorbijganger en heeft hij haar toen in een opwelling omgebracht. Daarna heeft hij haar begraven in de buurt van Zeewolde, waar hij is opgegroeid. Het verhaal van Michael P. wordt door justitie ernstig in twijfel getrokken.

To Top