112Vandaag

België

Schietpartij Luik was terroristische daad

Belgische politiebus met spoed

Luik – De Belgische justitie behandelt de schiet- en steekpartij van gisteren in Luik als een terroristische daad. Op een persconferentie zei een woordvoerder van het federale parket dat daar voldoende aanleiding voor is.

De manier waarop de dader handelde, lijkt op een oproep die IS in een video heeft gedaan om politieagenten met messen aan te vallen en hun wapens te stelen. Verder bevestigde de woordvoerder dat de dader tijdens zijn aanval meerdere malen “Allahoe akbar” riep. Ook zou hij in 2016 en 2017 contact hebben gehad met geradicaliseerde personen.

De dader, Benjamin Herman, viel gisterochtend in Luik twee agenten aan met een mes, pakte hun wapens af en schoot hen dood. Op de vlucht bracht hij iemand anders om en verwondde hij vier agenten.

Ex-medegevangene
Eerder vandaag werd bekend dat Herman een aantal uren voor zijn aanval zeer waarschijnlijk nog een man heeft vermoord in de stad Marche-en-Famenne, ruim 50 kilometer ten zuiden van Luik. De Belgische minister van Binnenlandse zaken Jambon zei dat tegen de Waalse zender RTL.

In de nacht van maandag op dinsdag bracht de 31-jarige man volgens de minister waarschijnlijk Michael Wilmet (30) om het leven, iemand die hij kende uit de gevangenis. Herman was op verlof.

Drugs
Herman wordt in zaak-Wilmer gezien als de hoofdverdachte. Belgische media meldden gisteravond dat Herman en Wilmet in Rochefort een overval op een juwelier hadden gepleegd, maar dat is door Jambon niet bevestigd.

Wilmet werd gisterochtend gevonden met een kogel in zijn hoofd. Volgens de VRT was hij een drugsdealer en een oude vriend van Herman. Er wordt nu onderzocht of deze moord mogelijk invloed had op de aanval in Luik. Ook wordt gekeken of Herman op het moment van de aanval onder invloed van drugs was. “Nadat hij die moord de nacht ervoor had gepleegd, had hij geen enkel vooruitzicht meer in de maatschappij”, zei Jambon.

To Top