112Vandaag

Gelderland

Onderzoek naar saunabeelden Nederasselt afgerond

Bord met de tekst: let op! Cameratoezicht

Nederasselt – Het onderzoek naar naaktbeelden van bezoekers van een sauna die op internet waren geplaatst, is afgerond. Drie personen worden in dit onderzoek als verdachten aangemerkt; het complete dossier wordt voorgelegd aan het Openbaar ministerie. Elf bezoekers hebben aangifte gedaan nadat zij zichzelf in de naaktbeelden hebben herkend op internet.

De politie en het Openbaar Ministerie (OM) hebben onderzoek gedaan naar het hacken van de beelden, het uploaden van dit materiaal en het ophangen en installeren van verborgen camera’s.

Hacken
Het hacken van de beelden is niet te traceren omdat gegevens op de computer zijn overschreven vanaf juni 2017. De beelden die op Internet zichtbaar waren zijn van voor die tijd. Uitgesloten wordt dat er beeldmateriaal van na juni 2017 circuleert op internet. De mate van beveiliging in 2016 kan een rol gespeeld hebben in het onttrekken van de beelden uit het computersysteem.

Uploaden van beeldmateriaal
De beelden die op internet te zien waren, zijn van 2016. Vanaf november 2016 is de beveiliging van de computer aangepast; naar alle waarschijnlijkheid was het daarna niet mogelijk beelden vanaf de computer te halen.
Een man uit Drachten is in begin van dit onderzoek als verdachte verhoord over het uploaden van de beelden uit 2016.

Ophangen en inschakelen van verborgen camera
Zowel de man als vrouw die eigenaar zijn van de sauna, zijn gehoord en worden als verdachten aangemerkt voor het heimelijk filmen van bezoekers. Die camera zat in een rookmelder in een massagesalon van de sauna. Uit dit onderzoek is niet gebleken, dat medewerkers een rol of weet hadden van de beelden op internet.
De naaktbeelden uit de kleedruimten die op internet circuleerden, zijn gemaakt met voor bezoekers zichtbare camera’s. De Autoriteit persoonsgegevens richt haar onderzoek op het niet naleven van de brancherichtlijn.

Uploaden oude beelden strafbaar
Het politieteam heeft tijdens haar onderzoek contact gehad met webmasters van sites waarop naaktbeelden circuleerden; deze zijn verwijderd. Echter, als beelden eerder zijn gedownload en op andere websites geüpload, kan de politie daar helaas nu niets tegen doen. Het uploaden van deze bestanden levert elke keer weer een nieuw strafbaar feit op voor degene die deze beelden verspreid.

To Top