112Vandaag

Provincies

Eis: 24 maanden cel wegens ‘giftshop’ voor dealers

rechter

Een one-stop-shop voor al uw dealer-benodigdheden. Zo omschreef de officier van justitie vandaag de ‘giftshop’ aan de Hoefkade in Den Haag. De vier Hagenaars die de winkel runden, hoorden vandaag celstraffen tot 24 maanden tegen zich eisen wegens voorbereidingshandelingen voor drugshandel.

Ponypacks, weegschalen, versnijdingsmiddelen, onschuldig uitziende blikjes met een dubbele bodem, persen voor het maken van pillen; werkelijk alles voor de beginnende dealer was te koop in het winkeltje. De klanten konden vervolgens het pand verlaten met de gekochte waar discreet verpakt in witpapieren zakjes met daarop de verhullende tekst ‘Eet smakelijk’ (zoals ook gebruikt in cafetaria’s).

Volgens de hoofdverdachte – een 39-jarige Hagenaar die eigenaar is van de winkel – gaat het om onschuldig spul dat ‘je toch gewoon mag hebben?’ Maar de officier van justitie dacht daar anders over. Die wees erop dat zaken die bestemd zijn voor de bewerking, verwerking, verkoop, aflevering, verstrekking en het vervoer van drugs gelden als voorbereidingshandelingen op drugshandel en dat dus het bezit daarvan strafbaar is. ‘Het feit dat ze hier tezamen in één winkel zijn aangetroffen, maakt dat daaruit moet worden afgeleid dat ze bestemd zijn voor het plegen van dat soort feiten’, aldus de officier. Ook woog voor hem zwaar dat de verdachten al twee jaar bezig waren met hun ‘handeltje’.

Daarom eiste hij zowel tegen de 39-jarige winkeleigenaar als tegen diens 37-jarige medewerker 24 maanden cel. Twee handlangers – een 41-jarige Hagenaar en een 34-jarige plaatsgenoot – hoorden respectievelijk achttien maanden cel (waarvan zes maanden voorwaardelijk) en vier maanden cel tegen zich eisen.

De uitspraak is over twee weken.

To Top