112Vandaag

Binnenland

Dag tegen racisme en discriminatie

artikel 1 grondwet

Nederland – Vandaag is het internationale dag tegen racisme en discriminatie. Discriminatie is een misdrijf en kan strafbaar zijn. Daarom is het belangrijk om melding of aangifte te doen. Discriminatie is in strijd met de grondwet en onacceptabel.

Wat discriminatie is en wanneer daar wel of geen sprake van is, is echter niet altijd eenvoudig vast te stellen. Het helpt de politie om goede achtergrondinformatie te geven zoals: wat is er precies gezegd, waren er getuigen, is de dader een bekende, waarom zou er discriminatie in het spel zijn? En, in geval van discriminatie op internet: wat is precies de uiting, de accountnaam waaronder deze is gedaan, waar is deze te zien, gedurende welke periode en de datum waarop deze is gezien.

Speciaal team
De politie, het Openbaar Ministerie en de Antidiscriminatiebureaus (ADB) in de gemeenten bespreken op regionaal niveau met regelmaat discriminatie gerelateerde incidenten. Doel is om slachtoffers en melders van discriminatie zo gericht mogelijk te helpen. De politie heeft een speciaal team dat discriminatie gerelateerde incidenten uit de politiesystemen haalt en zorgt dat deze op de juiste plek worden besproken, behandeld en gemonitord.

Direct melding maken
Antidiscriminatiebureau Radar/Art 1 lanceert vandaag een app: Meld discriminatie NU. Burgers kunnen hiermee direct melding maken van discriminatie en de melding wordt automatisch doorgezet naar het antidiscriminatiebureau (ADB) in de buurt. Medewerkers van het ADB zorgen voor registratie en afhandeling van de melding en zullen bij strafbare discriminatie of twijfel daarover, de melding doorzetten naar de politie. Let wel, zeker bij ernstige vormen van discriminatie zoals bedreiging of mishandeling vanwege huidskleur, geaardheid of godsdienst en wanneer sprake is van een bekende dader: ga altijd naar de politie!

To Top